Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

ŽUPANIJSKI PROGRAM DJELOVANJA ZA MLADE

U Metkoviću održane radionice o potrebama i problemima mladih

Objavljeno prije

Razvoj programa za mlade 13

U Galeriji Gradskog kulturnog središta danas su održane dvije radionice u sklopu izrade stratešog Županijskog programa djelovanja za mlade na kojima su sudjelovali mladi i predstavnici udruga, škola i javnih ustanova koji rade s mladima.

Dubrovačko-neretvanska županija je, u suradnji s Europskim domom Dubrovnik,  nedavno pokrenula izradu Županijskog programa djelovanja za mlade te je u sklopu izrade započela s radionicama na kojima se, kako kaže predsjednica Europskog doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš-Daničić, prikupljaju informacije o potrebama i problemima mladih te su prve od njih održane u Metkoviću.

– Cilj radionica je prikupiti mišljenje na terenu u svim jedinicama lokalne samouprave o tome koji su problemi i potrebe mladih u pojedinim dijelovima županije kako bi se na temelju njihovih izjava sastavio dokument koji će postati Županijski program za mlade. Sudionici radionica su ljudi iz javnog sektora, jedinica lokalne samouprave i ustanova kao što su knjižnice i srednje škole, a tu su i predstavnici udruga koji rade s mladima i za mlade. Radionice su podijeljene tako da u prvoj budu osobe iznad 30 godina koje rade s mladima, a u drugoj radonici su samo mladi, dakle, osobe imeđu 15 i 30 godina jer smo vidjeli da je nekad bolje da se isti mladi lakše oslobode i lakše im je pričati kad nisu u blizini svojih profesora ili ravnatelja škole ili nekoga iz svoje općine, nego kad su između sebe i onda nekako lakše kažu ono što ih stvarno tišti – kazala je Kremenjaš-Daničić.

Današnje radionice okupile su mlade i starije s područja Metkovića, Opuzena, Kule Norinske i Zažablja, a na njima je bio i Čedo Vučković, vanjski suradnik za gospodarska pitanja i europske fondove Dubrovačko-neretvanske županije koji je kazao da se ovim programom želi potaknuti mlade na sudjelovanje u zajednici i na ostanak u njoj.

Županijskim programom djelovanja za mlade želi se stvoriti strateške temelje za definiranje županijske politike prema mladima, poboljšati uvjete života mladih na području županije, dobiti jasnu sliku problema i potreba te osnažiti civilni sektor mladih, kao i produbiti partnerski odnos između civilnog sektora mladih i žuapnijskih vlasti.

Na radionicama se istaknula velika potreba za ovakvim dokumentom budući da udruge i institucije koje rade s mladima trebaju, pri pisanju projekata kojima bi se dobio novac iz fondova, kao referencu imati dokument u kojem je objašnjeno da je mladima projekt zbilja i potreban.

Sudionici radionica su upisivali svoje prijedloge o poboljšanju života mladih na osam područja – obrazovno, profesionalno osposobljavanje i usavršavanje u kontekstu cjeloživotnog učenja; zapošljavanje i poduzetništvo; socijalna zaštita i uključivanje; zdravlje i zdravstvena zaštita; aktivno sudjelovanje mladih u društvu; kultura i mladi; mladi u europskom i globalnom okruženju te volonterstvo.

Oni će služiti za nacrt Županijskog programa za mlade, nakon kojeg će uslijediti javno savjetovanje, a zatim će se uputiti na prihvaćanje Županijskoj skupštini nakon čega bi trebao postati temeljni dokument za definiranje županijske politike prema mladima u razdoblju 2018. – 2021.

Sljedeća radionica održat će se u ponedljak, 29. siječnja, u Pločama, a uz izradu programa za mlade, Dom mladih Dubrovnik je u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Sveučilištem u Dubrovniku pokrenuo projekt Info-centar za mlade Dubrovačko-neretvanske županije putem kojeg će, kao i putem društvenih mreža centra, mladi moći dobiti odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju.

Marija Jeramaz

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije