Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KAKO UBRZATI ŽELJEZNIČKI PROMET

U Hrvatskoj je prosječna brzina vlakova 58 kilometara na sat

Objavljeno prije

U zemljama Zapadne Europe, SAD-a, Kini i Japanu željeznički promet je vrlo razvijen i uz to jeftin, siguran i brz.

Mnoge države godinama ulažu milijarde eura za poboljšanja u željezničkom prometu, u njegovu sigurnost i veće brzine vlakova, od oko prosječnih 200 km/h., dok u nekim zemljama (Francuska) vlakovi se kreću brzinom od 320 km/h, uz mogućnost postizanja maksimalne brzine od 575 km/h.

U Hrvatskoj je prosječna brzina vlakova 58 kilometara na sat, a sporije nego kod nas kreću se samo vlakovi u BiH, Srbiji, Makedoniji i Albaniji.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Doduše, na dionici Tovarnik-Ivankovo (22,5 km) vlakovi se mogu kretati brzinom od 120 km/h.

EU ima kratkoročne i dugoročne planove modernizacije pruga i vlakova s planiranim ulaganjima od tisuću i sto milijardi eura, s tim da bi se vlakovi mogli kretati brzinama između 250 i 350 kilometara na sat.

Nova mreža pruga zahvaća i Hrvatsku, ali samo u duljini od 164 kilometra.

Prema nalazima stručnjaka, Dalmacija je posve zaobiđena tim planom.

Treba reći da država Hrvatska u razvoj HŽ i popratnih sadržaja godinama ulaže goleme sredstva, ali bi trebalo uložiti još oko 50 milijardi kuna kako bismo postigli standarde od prije 50 godina.

U Dalmaciji su putničkim vlakovima povezani Knin, Šibenik i Split, Zadar samo teretnim prometom, dok Dubrovnik od 1976.godine nema željezničku vezu sa zaleđem. Od Ploča do Sarajeva prometuju samo teretni vlakovi.

Od novih ulaganja u dva državna koridora najviše bi mogla profitirati Rijeka. Trenutačno se u Hrvatskoj gradi (radi) na dionicama Križevci-granica Mađarske i Križevci-Dugo Selo, u pripremi su radovi na dionici Leskovac-Karlovac, te se rade studije za druge dionice ili su u tijeku postupci javne nabave, uz ulaganja od više stotina milijuna kuna.

U Dalmaciji slijedi rekonstrukcija u svim segmentima pruge Oštarije-Split gdje su radovi u tijeku i nekih drugih dionica, sve s ciljem da se putovanje od Zagreba do Splita smanji kako bi trajalo 4,5 sata.

Na morskoj obali naša država kani ulagati u željeznička stajališta, u zamjenu energetskih transformatora i sekundarne opreme te  u EVP 110/25 Kv Opuzenu u što će se uložiti 7,5 milijuna kuna.

Procijenjena vrijednost radova za prilagodbu za Schengen željezničkog kolodvora Metković iznosi 6 milijuna kuna.

RADOVI NA PUKNUĆU VODOVODNE MREŽE

Ulica Put Narone kroz jutro bez vode

Objavljeno prije

Obavještavaju se korisnici vodnih usluga u ulici Put Narone, da će danas 08.08.2022. od 9:30 do 11:30 zbog radova na iznenadnom puknuću na vodoopskrbnoj mreži doći do prekida u isporuci vode.

Iz Gradskog vodovoda mole za razumijevanje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije