Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

KAKO UBRZATI ŽELJEZNIČKI PROMET

U Hrvatskoj je prosječna brzina vlakova 58 kilometara na sat

Objavljeno prije

U zemljama Zapadne Europe, SAD-a, Kini i Japanu željeznički promet je vrlo razvijen i uz to jeftin, siguran i brz.

Mnoge države godinama ulažu milijarde eura za poboljšanja u željezničkom prometu, u njegovu sigurnost i veće brzine vlakova, od oko prosječnih 200 km/h., dok u nekim zemljama (Francuska) vlakovi se kreću brzinom od 320 km/h, uz mogućnost postizanja maksimalne brzine od 575 km/h.

U Hrvatskoj je prosječna brzina vlakova 58 kilometara na sat, a sporije nego kod nas kreću se samo vlakovi u BiH, Srbiji, Makedoniji i Albaniji.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Doduše, na dionici Tovarnik-Ivankovo (22,5 km) vlakovi se mogu kretati brzinom od 120 km/h.

EU ima kratkoročne i dugoročne planove modernizacije pruga i vlakova s planiranim ulaganjima od tisuću i sto milijardi eura, s tim da bi se vlakovi mogli kretati brzinama između 250 i 350 kilometara na sat.

Nova mreža pruga zahvaća i Hrvatsku, ali samo u duljini od 164 kilometra.

Prema nalazima stručnjaka, Dalmacija je posve zaobiđena tim planom.

Treba reći da država Hrvatska u razvoj HŽ i popratnih sadržaja godinama ulaže goleme sredstva, ali bi trebalo uložiti još oko 50 milijardi kuna kako bismo postigli standarde od prije 50 godina.

U Dalmaciji su putničkim vlakovima povezani Knin, Šibenik i Split, Zadar samo teretnim prometom, dok Dubrovnik od 1976.godine nema željezničku vezu sa zaleđem. Od Ploča do Sarajeva prometuju samo teretni vlakovi.

Od novih ulaganja u dva državna koridora najviše bi mogla profitirati Rijeka. Trenutačno se u Hrvatskoj gradi (radi) na dionicama Križevci-granica Mađarske i Križevci-Dugo Selo, u pripremi su radovi na dionici Leskovac-Karlovac, te se rade studije za druge dionice ili su u tijeku postupci javne nabave, uz ulaganja od više stotina milijuna kuna.

U Dalmaciji slijedi rekonstrukcija u svim segmentima pruge Oštarije-Split gdje su radovi u tijeku i nekih drugih dionica, sve s ciljem da se putovanje od Zagreba do Splita smanji kako bi trajalo 4,5 sata.

Na morskoj obali naša država kani ulagati u željeznička stajališta, u zamjenu energetskih transformatora i sekundarne opreme te  u EVP 110/25 Kv Opuzenu u što će se uložiti 7,5 milijuna kuna.

Procijenjena vrijednost radova za prilagodbu za Schengen željezničkog kolodvora Metković iznosi 6 milijuna kuna.

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije