Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

'TAMO DOLI'

U Gradskoj knjižnici Metković predstavljena zbirka priča Jure Divića

Objavljeno prije

Foto: Metković.hr

U Gradskoj knjižnici Metković sinoć je predstavljena knjiga ‘Tamo doli’ vrgoračkog kroničara, fotografa, književnika, novinara i fotoreportera Jure Divića – Đoke.

‘Tamo doli’ je peta autorova zbirka kratkih priča, a objavljena je u izdanju Društva prijatelja vrgorske starine. U zbirci, koja se sastoji od četrdesetak kratkih priča, Divić na satiričan i humorističan način komentira muško-ženske odnose, dnevne događaje iz mjesta u kojem živi te aktualne teme iz Hrvatske i svijeta.

Sveznalica 7400xXpx

„Uglavnom pišem satiru i humor, a priče u ciklusima od nekoliko godina objavljujem u zbirkama. ‘Tamo doli’ je zapravo priča o grafitima. Naime, u Vrgorcu je bilo mnogo grafita, a gradske vlasti, koje su se mijenjale, pobrisale su sve grafite. Ostao je samo jedan – ‘Tamo doli živi Đoko’, koji je napisan prije 30 godina, a odnosi se na mene. Po tome grafitu je knjiga dobila naslov, a font i boju grafita je dizajner uklopio u naslovnicu“, istaknuo je Divić.

Inače, za Juru Divića kažu da je vlaški Miljenko Smoje, a česte su usporedbe i sa Ephraimom Kishonom. Godine 1988. objavio svoju prvu knjigu ‘Kivi’, koja je tiskana u Metkoviću. Drugu knjigu ‘Alergičan na jutro’ objavio je 1993., a treću ‘Vrgoračku kroniku’ 2000. godine. Potom je objavio zbirku priča ‘Rakija za plućne bolesti’ te ‘Tamo doli’, koja je izdana 2019. Do kraja godine bit će objavljena i njegova nova zbirka priča.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Predstavljanje knjige ‘Tamo doli’ održano je u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige koja traje od 15. listopada do 15. studenoga. U sklopu manifestacije, u Gradskoj knjižnici Metković održava se i akcija ‘Svrati i vrati’. Do 15. studenoga knjige će se u Gradsku knjižnicu moći vratiti bez naplate zakasnine.

KONCERT 'FOLKLORNI ANSAMBL KOPRIVNICA I PRIJATELJI'

KUD Metković koprivničkoj publici predstavio plesove i pjesmu neretvanskog kraja

Objavljeno prije

Foto: Grad Koprivnica

Tradicijska kultura, ples i glazba s juga, istoka i sjevera Hrvatske, tako možemo nazvat koncert “Folklorni ansambl Koprivnica i prijatelji“, koji je u subotu, 26. studenoga održan u koprivničkoj dvorani Domoljub.

Na koncertu su Kulturno umjetničko društvo Metković, Folklorni ansambl Broda iz Slavonskog Broda i domaćini Folklorni ansambl Koprivnica, koprivničkoj publici predstavili bogatstvo folklornih običaja kroz pjesme i plesove četiriju plesnih zona Hrvatske.

Sveznalica 7400xXpx

Ovakav zajednički koncert prvi puta je izveden 2007. godine u Slavonskom Brodu i od tada se ova tri folklorna društva sastaju svake godine u drugom gradu.

Foto: Grad Koprivnica

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije