Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

TAMO GDJE PALME CVATU

U Galeriji GKS-a Metković otvorena izložba fotografija Zvonimira Atletića

Objavljeno prije

Foto: Metkovic.hr

Na jučerašnji dan, 20. listopada 1988. godine umro je sluga Božji otac Ante Gabrić –  hrvatski katolički svećenik, isusovac i misionar koji je rođen u Metkoviću 1915. godine.

U Indiji je osnivao male seoske škole, kapelice i bolnice, a talentiranu djecu je slao na dodatno školovanje. Za života je pokrstio na tisuće ljudi,  a u svojem radu i humanitarnom djelovanju često je surađivao s Majkom Terezom.

Povodom 34. godišnjice smrti oca Ante Gabrića u Gradskom kulturnom središtu Metković sinoć je otvorena izložba fotografija „Tamo gdje palme cvatu“ fotografa Zvonimira Atletića. Na otvorenju izložbe govorili su p. Mirko Nikolić, vicepostulator kauze za proglašenje blaženim oca Ante Gabrića, novinar Ivan Ugrin, predsjednica Zaklade ‘Otac Ante Gabrić’ Violeta Oršulić te autor Zvonimir Atletić, a program je moderirala Ivana Čarapina.

Sveznalica 7400xXpx

Izložba prikazuje seriju vrlo sugestivnih fotografija na kojima je autor prije više od 40 godina pratio i snimao najvećeg hrvatskog misionara 20. stoljeća oca Antu Gabrića i njegove vjernike u misijskim postajama, na obalama Gangesa u dalekoj Bengaliji.

Izložba je postavljena u organizaciji Zaklade Otac Ante Gabrić i Veleposlanstva Indije, uz podršku Grada Metkovića s ciljem organiziranja događanja u domovini i inozemstvu koja komuniciraju sa širokom publikom svih generacija i govore o ljudskoj i duhovnoj veličini Sluge Božjega oca Ante Gabrića i želji da uskoro bude uzdignut na čast blaženika i sveca.

U sklopu programa otvorenja premijerno je prikazan spot za pjesmu ‘Oda ocu Anti Gabriću’ koju izvodi Klapa ‘Metkovke’. Pjesmu potpisuju Ivo i Fani Nuić, aranžman Jašar Murtezani, a režiju spota Aleksandra Lukić Skelić. Snimatelj je bio Marin Veraja. Klapu Metkovke čine Anđela Brečić, Nataša Borovac, Aleksandra Lukić Skelić, Ivanka Šešelj, Vedrana Bušić i Tereza Gabrić.

Izložba je do sada predstavljena u Dubrovniku, Korčuli, Blatu, Šibeniku i Solinu, a nakon Metkovića svoje putovanje nastavit će i drugim gradovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U Galeriji gradskoga kulturnog središta Metković bit će otvorena do 1. studenoga.

PAROVI MUZEJA U VIDU

Arheološki muzej Narona donosi ‘nešto novo’, zabavne činjenice o brakovima u Rimskom carstvu

Arheološki muzej Narona donosi ‘nešto novo’, uz parove iz muzeja u Vidu dijeli zabavne činjenice o brakovima u Rimskom carstvu

Objavljeno prije

Arheološki muzej Narona donosi ‘nešto novo’. Pod oznakom #somethingnew na društvenim mrežama podijeli su parove iz muzeja u Vidu, odnosno zabavne činjenice o brakovima u Rimskom carstvu. Prenosimo…

Parovi iz Arheološkog muzeja Narona
#somethingnew

Brakovi u Rimskom carstvu – funfacts

– Muškarac je u rimskome društvu bio glava obitelji

Sveznalica 7400xXpx

– Rimljani su poznavali dva oblika sklapanja braka: želi li se uz sklapanje braka zasnovati i muževa vlast nad ženom (cum manus) ili ne (sine manu)

– Kako bi zaruke postale i “službene” muškarac je (ili dječak) na srednji prst lijeve ruke svoje zaručnice stavljao željezni prsten

– Osim braka, u Rimu su postojale i druge trajne zajednice muškaraca i žena – konkubinati i contubernium

– Iako je kretao od slobode, rimski se brak nije uvijek sklapao na temelju slobodne volje

– Za razvod braka nije trebao postojati neki određeni razlog

– Brakovi su uglavnom bili politički, jer je to bila veza između zeta i punca, a kad bi došlo do problema u njihovom poslovnom odnosu i brak bi se često raspao

– Mladenke su u prvoj bračnoj noći svoj pojas vezale u Heraklov čvor kojeg je mladoženja razvezivao, i ako bi uspio, imao bi puno djece, kao i Heraklo

Parovi iz Arheološkog muzeja Narona

  • August i Livija
  • Agripa i Julija Starija
  • Druz Stariji i Antonija Mlađa
  • Germanik i Agripina Starija
  • Klaudije i Agripina Mlađa

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije