Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ULICA PUT NARONE

Traži se mali mačak Zeus, vlasnik moli bilo kakvu informaciju

Objavljeno prije

Traži se mačak, star je osam mjeseci i odaziva se na ime Zeus. Zadnji put je viđen u petak, 30.rujna u popodnevnim satima u ulici Put Narone, pored automehaničarske radnje Automatić (nasuprot Rasadnika Prud), koji su ujedno i vlasnici te skrbi o njemu.

Ovim putem mole ako je bilo tko vidio, ili ima neku informaciju o mačku sa slike da im se javi na broj 092 287 6620.

Sveznalica 7400xXpx

Molimo vas, ako ga je netko uzeo misleći da je skitnica da se javi.
Voljeli bi znati gdje je, te ako je sve u redu i želite je zadržati možete uzeti svu hranu, krevetić, transporter te ostalu opremu za mačka.
Cijepljen je protiv mačji bolesti jedan put, trebao bi na cijepljenja još jednom ovih dana.
Molimo za informacije te ćemo nagraditi svaku informaciju vezanu za ‘macu’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije