Ostanimo u kontaktu

ALKA KOMARNE 2015

Ovogodišnji voditelj Davor Dretar – Drele

Objavljeno prije

1. Svinjska alka

U petak 7. kolovoza u 20 sati na centralnoj rivi u Komarnoj održava se spektakularni događaj – Alka Komarne. Nositelji kompletnog programa su članovi Udruge dite Komarne. Danas smo na tu temu razgovarali sa Petrom Šešeljom i Mirkom Stojićem.

Čemu se potencijalni posjetitelji mogu nadati!? (prošle godine ih je bilo preko 2000)

Očekuje ih glazba u živo, fešta od ribe i mesa i kao centralni događaj, simpatično natjecanje po uzoru na sinjsku alku. Ali ova alka u Komarni ima druge propozicije. Alkara, kojeg voze u karijoli i ne smije imati manje od 90 kila gura mršaviji član ekipe. Alkar može biti i ženskog roda, onda je prag kilaže 80 kila. Alkar ili alkarica kopljem cilja alku nešto manjih gabarita od one sinjske. Ova je još pri vrhu u obliku svinjske glave. U prvom krugu, a obično bude do 17 ekipa voze svi, kasnije u još dva pripetavanja. Polufinale voze 4 ekipe, a trećem krugu 2, te dolazimo do pobjednika, koji za nagradu dobiva zlatnu karijolu. Voditelj večeri je Davor Dretar Drele, tako da ni simpatičnih asocijacija i doskočica neće nedostajati. Ove godine očekuje se još više gostiju, zato nemojte kasniti, jer mjesto treba na vrijeme rezervirati. Brudet će ove godine kuhati 10 udruga, pa će se moći kušati razne varijacije, od neretvanskog, morskog, čak će se kuhati i slavonski fiš. Častimo sve, 100 kila srdela, 100 litara koktela, 100 kg brudeta i Žuja po simboličnoj cijeni. Iza svega toga slijedi afther party na plaži do zore. Ovo je centralna zabava u Općini Slivno, postala je tradicionalna i nek takva ostane – zaključuju mladi članovi Udruge dite Komarne, Petar Šešelj i Mirko Stojić.

Mladost je organizator, a pošto na mladima svijet ostaje, ne treba se bojati za kontinuitet. Vaše je samo doći u petak 7. kolovoza i guštat u iću i piću, dobroj glazbi i nadasve interesantnom događaju – Alki Komarne 2015.

FESTIVAL BRODOVA I MORA 'DANI U VALI'

Neretvanska lađa među 70 tradicijskih drvenih brodova u Starom Gradu

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

Foto: slobodnadalmacija.hr

U starigradskoj uvali na Hvaru, od 14. do 17. rujna, održao se 2. Međunarodni festival mora, brodova i mornara Dani u vali na kojem se, među 70 drvenih brodova našla i neretvanska lađa.

Festival su organizirali Grad Stari Grad i Udruga Cronaves iz Splita, a na njemu su se, uz razne radionice, predavanja, izložbe i koncerte, predstavili tradicijski brodovi iz Hrvatske i Italije, kao i znat kalafata, majtora brodograditelja koji su se bavili zapušivanjem drvenih oplata brodova.

Neretvu je s lađom na festivalu predstavljala Udruga za očuvanje neretvanske baštine koja je, povodom 20. Maratona lađa na Neretvi, na prezentacijskim štandovima održala predavanje o povijesti lađe i maratona, Pavo Rašetin i Slobodan Batinović kuhali su neretvanski brudet,a  Tomislav Dugandžić – Paško je s Pavom Rašetinom predstavio i trupicu.

U samoj prezentaciji neretvanske lađe sudjelovali su Javorka Šamić, Tea Dragobratović, Lucijana Perojević, Leonarda Drljepan, Gabrijela Dugandžić, Đana Salacan, Marija Glavinić, Tina Golemac i paričar Slavko Musulin.

Neretvani su od organizatora i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera dobili više priznjana, a Udruga za očuvanje neretvanske baštine pozvana je na proslavu Udruge Hvar – metropola mora koja će se od 6. do 7. listopada održati u Hvaru.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije