Ostanimo u kontaktu

PROSLAVA 400 GODINA CRKVE U DOBRANJAMA

Svečanu misu predvodio mons. dr. Marin Barišić

Objavljeno prije

Mala Gospa - Proslava 400 god. Crkvice u Dobranjama (27)

Foto: Bijeli Vir blog

Jučer je u Dorbanjama bilo svečano – uz proslavu Male Gospe obilježilo se 400 godina gradnje Crkve rođenja Blažene Djevice Marije. Svetu misu u 10 sati predvodio je mons. Marin Barišić koji je ovom prigodom u Dobranjama bio u pastirskom pohodu.

Crkva rođenja Blažene Djevice Marije, poznata kao i Crkva Male Gospe, sagradila se 1617. i jedna je od najstarijih neretvanskih sakralnih objekata koji su još u upotrebi. Značajna je i zbog stećaka koje se mogu vidjeti kraj nje, kao i zbog razbijenih stećaka ugrađenih u zidove prilikom gradnje crkve.

Dobranje je u 12. stoljeću pripadalo župi Žabsko koja je tada bila pod Stonskom biskupijom. U 14. stoljeću postaje dio župe Zažablje te je bila pod Trebinjskom biskupijom, a nakon završetka Kandijskog rata 1669. Dobranje je postalo zasebna župa. Međutim, Karlovačkim mirom 1699. godine preko Dobranjskog polja povučena je nova granice te je dio sela došao pod vlast Mletačke Republike, a veći dio je ostao pod turskom vlašću.

Makarski biskup Nikola Bijanković je početkom 18. stoljeća formirao posebnu župu za Dobranje, Vidonje i Slivno sa sjedištem župnika u Slivnu, no već 1720. je ustanovio samostalnu župu Vidonje i Dobranje sa sjedištem župnika u Vidonjama.

Dobranje je samostalnom župom ponovno proglasio makarski biskup Fabijan Blašković  postalo 1769. Nakon što se 1975. sagradila nova župna crkva Gospe Lurdske u Bijelom Viru, župa je dobila novi naziv Dobranje-Bijeli Vir.

Opširniju foto-galeriju pogledajte na Bijeli Vir blog.

OPĆINA KULA NORINSKA

300.000 kuna za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama

Objavljeno prije

Desne - Kula Norinska

S obzirom na turistički potencijal kojeg naselje Desne zasigurno ima, Općina Kula Norinska je izradila projektnu dokumentaciju i prijavila se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, te nam je odobreno 300.000 kn za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama.

Cesta je to koja vodi do starog zaseoka ‘Kuće’, područje koje je evidentirano u Prostornom planu općine Kula Norinska pogodno za razvoj Ruralnog turizma.

Nadamo se da ćemo sa ovom cestom pospješiti daljnji razvoj turističkog potencijala tog lijepog neretvanskog mjesta, javili su iz Općine Kula Norinska!

Nastavi čitati

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

UOSI Prijatelj potpisao ugovore sa 30 osobnih asistenata

Objavljeno prije

Uosi Prijatelj, potpis ugovora (5)

U prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj danas je Ugovore o radu na određeno vrijeme potpisalo 30 asistenata. Osobni asistenti sukladno odobrenim programima zapošljavaju se na godinu dana.

Riječ je o jednom u nizu programa koje provodi UOSI Prijatelj, financiran iz proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda, odobren od strane povjerenstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Ove programe na zadovoljstvo naših korisnika i samih osobnih asistenata provodimo od 2006. godine. Ove godine su nam odobrena sredstva za ukupno 30 korisnika i to 27 iz doline Neretve, 3 iz Gračaca, a u travnju ćemo uključiti u program još 2 korisnika iz Metkovića, te po jednog iz Splita i Šibenika. Gotovo sve potrebe za osobnim asistentima za korisnike, koji su nam se prijavili, sa područja doline Neretve smo osigurali uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, – javili su iz UOSI Prijatelj.

Nastavi čitati

Najčitanije