Ostanimo u kontaktu

PROSLAVA 400 GODINA CRKVE U DOBRANJAMA

Svečanu misu predvodio mons. dr. Marin Barišić

Objavljeno prije

Mala Gospa - Proslava 400 god. Crkvice u Dobranjama (27)

Foto: Bijeli Vir blog

Jučer je u Dorbanjama bilo svečano – uz proslavu Male Gospe obilježilo se 400 godina gradnje Crkve rođenja Blažene Djevice Marije. Svetu misu u 10 sati predvodio je mons. Marin Barišić koji je ovom prigodom u Dobranjama bio u pastirskom pohodu.

Crkva rođenja Blažene Djevice Marije, poznata kao i Crkva Male Gospe, sagradila se 1617. i jedna je od najstarijih neretvanskih sakralnih objekata koji su još u upotrebi. Značajna je i zbog stećaka koje se mogu vidjeti kraj nje, kao i zbog razbijenih stećaka ugrađenih u zidove prilikom gradnje crkve.

Dobranje je u 12. stoljeću pripadalo župi Žabsko koja je tada bila pod Stonskom biskupijom. U 14. stoljeću postaje dio župe Zažablje te je bila pod Trebinjskom biskupijom, a nakon završetka Kandijskog rata 1669. Dobranje je postalo zasebna župa. Međutim, Karlovačkim mirom 1699. godine preko Dobranjskog polja povučena je nova granice te je dio sela došao pod vlast Mletačke Republike, a veći dio je ostao pod turskom vlašću.

Makarski biskup Nikola Bijanković je početkom 18. stoljeća formirao posebnu župu za Dobranje, Vidonje i Slivno sa sjedištem župnika u Slivnu, no već 1720. je ustanovio samostalnu župu Vidonje i Dobranje sa sjedištem župnika u Vidonjama.

Dobranje je samostalnom župom ponovno proglasio makarski biskup Fabijan Blašković  postalo 1769. Nakon što se 1975. sagradila nova župna crkva Gospe Lurdske u Bijelom Viru, župa je dobila novi naziv Dobranje-Bijeli Vir.

Opširniju foto-galeriju pogledajte na Bijeli Vir blog.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije