Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OTKRIVENE SPOMEN PLOČE POGINULIM BRANITELJIMA

Svečano proslavljeno 50 godina župe Hutovo

Objavljeno prije

U subotu, 14. svibnja, u 18:30 sati održana je svečana sveta Misa uz svibanjske pobožnosti, a nakon toga je uslijedilo premijerno prikazivanje filma o Župi Krista Kralja u Hutovu kao i o samome Hutovu. Premijera je održana u župnoj crkvi nakon koje su podijeljeni DVD-ovi filma svima prisutnima.

Središnja proslava pedesete godišnjice započela je danas, 15. svibnja, svetom Misom u župnoj crkvi u Hutovu koju je predvodio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Uz biskupa Petra Palića i župnika don Anđelka Planinića na svečanoj misnoj proslavi sudjelovalo je 20 svećenika, među kojima su bivši hutovski župnici i kapelan, te oni svećenici koji su rodom iz Župe Hutovo.

Biskup Palić je tijekom propovjedi istaknuo kako sa sjetom gledamo na ta prošla vremena, da ih se rado prisjećamo, ali imamo i nadu da nas ipak s ovih prostora neće nestati. 

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na kraju misnog slavlja, svim bivšim župnicima, na čelu s prvim hutovskim župnikom don Barišom Čarapinom, uručeni su prigodni darovi – kameni križevi na kojima su uklesane godine njihovog upravljanja župom Krista Kralja.

U ime svih bivših župnika Župe Hutovo prigodnim i emotivnim riječima se obratio don Ivica Puljić.

Uz pedesetu obljetnicu župe, danas se obilježilo i 30 godina od obrane ovih prostora u Domovinskom ratu. Na početku misnog slavlja, posebnu počast odalo se poginulim braniteljima, njih čak 22 na ovom području, čija su imena naznačena na spomen obilježju, uz koje su danas otkrivene i dvije spomen ploče.

Prva reljef ploča postavljena je u spomen generalu bojniku Andriji Matijašu Pauku, dok je druga postavljena u spomen generalu zbora Janku Bobetku, zapovjedniku južnog bojišta.

General Janko Bobetko je 24.08.1996. proglašen počasnim građaninom Neuma, Odlukom Općinskog vijeća Neum.

Ploče je svečano otkrio načelnik općine Neum, Dragan Jurković i gđa. Nada Matijaš, supruga pokojnog generala Andrije Matijaša, a uz njih su predstavnici braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće, dok su im svi prisutni minutom šutnje odali počast.

Nakon svete Mise održan je domjenak i druženje pod šatorom.

Na početku domjenka sve prisutne pozdravio je načelnik Jurković koji je čestitao veliki jubilej župi Hutovo, osvrnuvši se na sve prethodne godine, te izrazio nadu da se u ovakvom broju obilježe i sve ostale okrugle obljetnice.

Na ratna vremena ukratko se osvrnuo Branko Vukorep, te su pročitane i čestitke koje su stigle ovim povodom na Župu Hutovo.

Brojni župljani i svi gosti nastavili su druženje uz razgovore i sjećanje na brojne uspomene koje ih vežu za Župu Hutovo, piše Neum.online.

EU PROGRAM OBZOR 2020.

Predstavnici Grada Metkovića na sastanku konzorcija projekta dRural

Objavljeno prije

Predstavnici Grada Metkovića sudjelovali su na sastanku konzorcija projekta dRural koji je održan u Zagrebu.

Na sastanku su sudjelovali i ostali hrvatski partneri, uz partnere iz Švedske, odnosno istraživačkog instituta RISE. Tema sastanka je bila analiza dosadašnjih projektnih aktivnosti s naglaskom na razvoj poslovnog modela održivosti same projektne platforme.

Projekt provodi Grad Metković, Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA-om, Dom zdravlja Metković, Tera Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka te partneri iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije.

Projekt dRural je financiran u sto postotnom iznosu iz EU programa OBZOR 2020., ukupne vrijednosti 15.296.927,50 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije