Ostanimo u kontaktu

UDRUGA VETERANA 4. GBR

Svečano obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Objavljeno prije

Dana 6. prosinca 1991. izveden je najžešći neprijateljski napad s kopna mora i zraka na neokupirani  uži dio grada Dubrovnika.

Malobrojni branitelji odbili su neprijateljski napad, a najveće borbe vodile su se na Srđu oko tvrđave Imperijal i u Sustjepanu. Taj dan izabran je za Dan dubrovačkih branitelja koji se ove godine obilježava osmodnevnim aktivnostima. Na svečanostima obilježavanja jučer i danas sudjelovalo je izaslanstvo Udruge veterana 4. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije.

U četvrtak, 5. prosinca održan je Križni put padinama Srđa do tvrđave Imperijal na kojem su sudjelovali branitelji, pripadnici HV-a i MUP-a i ostali građani. U studenom 1991. godine četiri pripadnika 4. gardijske brigade svoje živote položili su na Oltar Domovine kod utvrde Strinćjera. Kod spomen obilježja na mjestu pogibije veterani 4. gbr zapalili su svijeće.

U petak 6. prosinca najviša državna i vojna izaslanstva, brojne udruge branitelja i ostali položili su vijence i zapalili svijeće na groblju Boninovo i kod križa na vrhu Srđa. Malom svečanošću poslijepodne je svečano imenovana ulica generala Janka Bobetka, ratnog zapovjednika Južnog bojišta tijekom oslobađanja dubrovačkog primorja i deblokade grada 1992. godine. Na groblju u Sustjepanu održan je spomen na četvoricu poginulih branitelja Sustjepana, među kojima su dvojica pripadnika 4. gardijske brigade stradalih 6. prosinca 1991. Izaslanstvo udruge veterana 4. gbr kod spomen obilježja zapalilo je svijeće.

U obrani Dubrovnika u listopadu 1991. sudjelovao je i jedan vod gardista iz A satnije ZNG Metković kojom prilikom je ranjen i zarobljen pripadnik Zoran Kaleb.

OBAVIJEST MASLINARIMA

Bilježi se let leptira 1. generacije maslininog moljca – Prays oleae

Objavljeno prije

Obavještavamo maslinare Dubrovačko-neretvanske županije da se na opažačkim mjestima bilježi let leptira 1. generacije maslininog moljca (Prays oleae)  u srednjem do jakom intenzitetu.

Razvojni stadiji maslina variraju ovisno o položaju i sorti , na južnim položajima uz more u sljedećem tjednu očekuje se  početak cvatnje. Upućujemo maslinare na pregled maslinika na prisutnost štetnika te da  pred otvaranje cvjetnih resa naprave usmjerenu zaštitu .

Za suzbijanje maslininog moljca mogu se primijeniti biološki pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki  trgovačkog imena : Baturad WP, Biobit WP, Dipel DF koji su  dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji .

Za suzbijanje maslininog moljca u konvencionalnoj proizvodnji dozvoljeni i registrirani su pripravci na osnovi aktivnih tvari:

Spinetoram:  Delegate 250 EW

Fosmet : Imidan 50 WG

Deltametrin:  Decis 2,5 EC, Cythrin max, Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Ritmus, Demetrina 25 EC.

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti dodatne mjere za zaštitu pčela: prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te primijeniti insekticide nakon cvatnje, u kasnim večernjim satima kada nema leta pčela.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije