Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

MALA GOSPA

Svečana proslava blagdana rođenja Blažene Djevice Marije

Objavljeno prije

Brojni vjernici na području doline Neretve, Pojezerja i susjedne Hercegovine danas slave i obilježavaju blagdan rođenja Blažene Djevice Marije odnosno blagdan Male Gospe.

Nakon trodnevnica, u svim crkvama služe se svete mise na kojima propovijedaju ugledni crkveni velikodostojnici, a na misama i u procesijama okupilo se mnoštvo vjernika.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

U susjednim Doljanima na jutarnjim misama okupilo se mnoštvo vjernika. Prisustvovali smo svečanom misnom slavlju u 11 sati. koje je predvodio župnik Župe sv. Ivana u Mostaru, don Mladen Šutalo, sa župnikom iz Čeljeva, don Tomislavom Ljubanom u koncelebraciji, te župnikom iz Dračeva, don Vinkom Ragužem.

Po običaju vrlo svečano bilo je i bit će na Dobranjama na području općine Zažablje gdje prošle godine na poseban način obilježan 400-ta obljetnica od gradnje crkve (1617.) Rođenja Blažene Djevice Marije koja je jedan od najstarijih sakralnih objekata u dolini Neretve i koja je još u uporabi.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Mala Gospa zaštititnica je stanovnika u naseljeima Pozla Gora i Kobiljača na području općine Pojezerje, pa je i na tim prostorima bilo vrlo svečano. Služene su svete mise, a domaći ljudi dobro su se pripremili ugostiti svoju rodbinu i prijatelje.

Tradicionalno, nakon misnih slavlja uslijedile su obiteljske proslave uz drage ljude i obilje hrane i pića.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Brojni Neretvani putovali su u Vepric kod Makarske gdje su zavjetnom Marijanskom svetištu sudjelovali u procesijama i u molitvi. Mnogi su krenuli i put Zavojana kod Vrgorca gdje se održava i posljednji robni sajam pri kraju ljetne sezone.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS
Foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

ROKO TOLIĆ 740/300px

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije