Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

KORONA UZIMA DANAK

Sve je veći broj zaraženih korona virusom, moramo se pridržavati mjera

Objavljeno prije

Unatoč apelima Nacionalnog stožera o potrebi pridržavanja svih propisanih epidemioloških mjera, i nastojanju da se spriječi širenje novih sojeva korona-virusa, neki građani neće ili ne žele shvatiti ta upozorenja koja su usmjerena na zaštitu zdravlja ljudi i povratak u neke stare, normalne odnose u životu i u gospodarstvu.

Prilikom proslave Dana Grada Metkovića protokolarni dio je bio za ocjenu „pet“, a onaj  na ulicama i za robnog sajma , za ocjenu 1.

I što sad ? Ne mora značiti da je porast broja novih slučajeva zaraze rezultat okupljanja velikog broja građana u gradskom parku prije nekoliko dana, ali nije isključeno da se uzrok povećanom broju zaraženih nalazi i tom događaju.

Što želimo reći? U Metkoviću je u četvrtak bilo sedam novih slučajeva zaraze, a prethodnog dana deset.

U DNŽ u samoizolaciji su 562 osobe. Stožer poziva građane da se drže svih propisanih mjera, Dom zdravlja Metković organizira cijepljenje za sve građane Hrvatske i susjedne države bez obzira na stavku zdravstvenog osiguranja.

I onda se javljaju pojedinci koji izruguju cijeli sustav zdravstvene zaštite, i sve one koji se cijepe ili se žele cijepiti protiv korone i svih njezinih srodnika.

Antivakseri ili kako se već zovu ne poznaju sve posljedice svojega djelovanja, a svojim anticivilizacijskim i anti zdravstvenim izjavama doprinose širenju opakog virusa, brojnim posljedicama korone i smrtnim slučajevima u našoj zemlji.

U ugostiteljskim objektima u Metkoviću vlasnici poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti, ali gosti ne nose maske. U Gradskom parku brojne su priredbe za mlađe i starije te se može reći da se sudionici pridržavaju osnovnih pravila.

Hrvatska Vlada i svi čimbenici nastoje uravnotežiti gospodarsko-turističke efekte sa epidemiološkim stanjem. U tom procesu ima velik broj nezadovoljnih ugostiteljskih radnika u raznim sektorima, posebice što se tiče radnog vremena objekata u raznim djelatnostima.

Ni sama Svjetska zdravstvena organizacija nije sigurna gdje je virus nastao i kako se proširio, ali savjetuje i predlaže određena rješenja . Stoga, htjeli mi to ili ne htjeli , bilo bi poželjno osluhnuti mišljenja i prijedloge hrvatskih epidemiologa i zdravstvenih stručnjaka.

I ne samo, hrvatskih , nego i onih iz drugih dijelova svijeta.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije