Ostanimo u kontaktu
Advent Metković LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

TISKOVNA KONFERENCIJA KUD-a 'METKOVIĆ'

Sve je spremno za 32. Smotru folklora, ima i noviteta, očekujemo naše drage prijatelje

Objavljeno prije

Zdravko Obradović i Vido Bagur - KUD Metković

Danas je povodom održavanja 32. Smotre folklora Na Neretvu misečina pala u prostorijama Kulturno umjetničkog društva ‘Metković’ održana tiskovna konferencija. Medijima su se ispred KUD-a ‘Metković’ obratili Zdravko Obradović i Vidoslav Vido Bagur koji su predstavili program ovogodišnje Smotre. Naglašeno je kako je kontinuitet održavanja i bogata kulturna baština najveći uspjeh ovog događaja, ove godine ima i nekih određenih novina, ali najvažnije i dalje ostaju folklorne večeri u kojima će razne skupine iz naše domovine, ukupno njih 34, pokazati svoje bogatstvo. Uz folklorne večeri na redu je i 17. koncert Marijanskih napjeva u kojem će biti 14 skupina najvećim djelom iz Neretve, ali i ostalih dijelova Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.

– Mislim da ćemo imati jednu lijepu smotru kojoj je kao i prethodnih godina pokrovitelj predsjednica RH, potporu su dali i Ministarstvo kulture, županija Dubrovačko- neretvanska i Grad Metković, a smotru ćemo službeno otvoriti u petak u 18 sati na Trgu kralja Tomislava. Sve je spremno, očekujemo naše drage prijatelje i veseli me da će Metković biti jedna lijepa pozornica na kojoj će se izmjenjivati veliki broj skupina – rekao je Obradović

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Smotra folklora je županijska i regionalna smotra, a njen zadatak je, naglasio je gospodin Bagur, čuvanje baštine koja je predana u nasljeđe i svi mi prema tome ne smijemo biti indiferentni nego je čuvati te dodao:

– Danas je u svijetu jako snažan pokret UNESSCO-a sa težnjom da se zaštiti kulturna baština kao nematerijalno kulturno dobro, a treba se zaštiti umijeće izvedbe a ne sama izvedba. Naš je zadatak da izvedbu izvode ljudi iz sredine iz koje ta kulturna baština i potječe i na tome stalno radimo, s njima razgovaramo, što je dobro a što nije, da bismo im pomogli da sačuvaju tu baštinu u pravom obliku.

Sveznalica 7400xXpx

Uz tradicionalne i već ustaljene programe smotre ove godine je uveden i jedan novi program o kojem je Bagur rekao:

– Program je posvećen dvama kulturnim dobrima našeg naroda koji su zaštićeni, jedno od toga je Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja Glagoljice. Imati ćemo radionicu u kojoj želimo da naši mladi uče pisati i čitati glagoljicu, što će dovesti do interakcije između predavača i mladih ljudi. Drugo zaštićeno dobro koje ćemo ovaj puta posebno istaknuti je Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Kvarnera pod tim imenom zaštićeno je umijeće izvođenja posebnog umijeća pjevanja i sviranja tog kraja, a nalazi se i na UNESCO-voj listi. Treća stvar koju ćemo posebno naglasiti je da se događa nešto i po Gradu, to je uvijek problem, ali mi ćemo izići i na park i na Trg i malo oko toga raditi – završio je Bagur pozvavši sve da posjete bogati program i pronađu nešto za sebe.

Detaljniji program pročitajte u prethodnoj najavi, a mi vam samo možemo poželjeti da se ovom smotrom, vi malo stariji vratite u mladost u, kako neki vole reći, bolja i jednostavnija vremena, a mlađima da iz prve ruke upoznaju svo bogatstvo njihovih predaka.

ADVENT METKOVIĆ

Mandolinski orkestar KUD-a Metković i gosti iz Imotskog održali koncert tradicijske i moderne glazbe

Objavljeno prije

Ljubitelji tradicijske i moderne glazbe uživali su u koncertu Mandolinskog orkestra KUD-a Metković i njihovih gostiju Mandolinskog orkestra Imotski, koji je sinoć upriličen u Gradskom kulturnom središtu Metković.

Gosti iz Imotskog, Mandolinski orkestar Imotski je organizator i poznatog Mandolina Imota festivala, na kojem je nedavno Mandolinski orkestar KUD-a Metković osvojio 3. mjesto u A kategoriji mandolinskih orkestara.

Koncert je održan u sklopu manifestacije Advent Metković.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije