Ostanimo u kontaktu

DAN RADNIČKIH PRAVA

Sretan Vam praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika!

Objavljeno prije

Danas se obilježava blagdan sv. Josipa Radnika i Međunarodni praznik rada, dan koji podsjeća na povijesnu borbu radnika za humane i pravedne radne odnose.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Također, ovaj datum nas podsjeća i na činjenicu da i danas veliki broj građana ne može ostvariti svoja radna prava ili svoje pravo na rad te da kao zajednica trebamo uložiti napore da promijenimo ovo stanje.

Na blagdan sv. Josipa Radnika, čovjeka vjere ‘koji si je svijet rada izabrao kao svoj praznik’, crkva ovim blagdanom odaje posebno poštovanje prema radu jer svojim radom kršćanin ‘pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli’. Blagdan podsjeća i na to da se čovjek ostvaruje radom i da radom dobiva potrebno za svakodnevni život, ali i da je čovjeku potreban i odmor te da se nitko ne smije nepravedno okoristiti tuđim radom.

Svima koji danas ne rade želimo da se odmore i da ga provedu u dobrom društvu, a onima koji su danas ipak na svojim radnim mjestima želimo da im smjena prođe u ugodnoj atmosferi!

Šaljite nam svoje fotografije

Praznik rada po navici uvijek nastojimo provesti u prirodi sa dobrim društvom i gradelama. Iako današnja vremenska prognoza najavljuje povremenu i mjestimičnu kišu, mi se želimo nadati najboljem, da će sunce prevladati i da ćemo svi skupa uživati u lijepom vremenu.

Stoga vas ovom prilikom sve pozivamo da nam šaljete svoje fotografije, kako provodite praznik rada, a one najbolje ćemo objaviti u zajedničkoj foto-galeriji.

Svoje fotke možete slati putem našeg Facebook inboxa na stranici Metković NEWS ili na e-mail metkovic.news@gmail.com.

Svojim čitateljima redakcija portala Metković NEWS čestita Međunarodni praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika!

BERBA MANDARINA

Kontaktirali smo neke od vlasnika plantaža mandarina, dnevnice berača su na razini prošlogodišnjih!

Objavljeno prije

Reakcije na oglas kako se traže berači mandarina za dnevnicu od samo 90 kuna stižu sa svih strana. Tako se u priču o tako niskoj cijeni branja uključio i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji je kazao da je cijena dnevnice sramotna ne provjerivši informacije s terena.

Pokušali smo dobiti neke od vlasnika plantaža mandarina koji nam u razgovoru ističu da je to suludo i da kakva god bila otkupna cijena i urod, cijena branja je uvijek bila i ostat će ista, cca 200-250 kuna, te plus gorivo i obrok.

Također doznajemo i što se tiče otkupnih stanica da su uvjeti poboljšani.

Ono što najviše zabrinjava je to da i u ovako teškim uvjetima zbog koronavirusa neko pokušava ovakvim, kako ih neki vlasnici plantaža nazivaju ‘dezinformacijama’ poljuljati cijeli sustav. Mada smo mišljenja, ako je vijest objavljena na nekoj radio postaji onda postoji ime i prezime osobe tj vlasnika neke plantaže koja je to i objavila, što u konačnici nikako ne znači da je to stvarna cijena branja. Između ostalog, tu cijenu je obrazložio i sam autor oglasa, da računa na radnike iz istočnih zemalja kojima nudi obrok, spavanje i određene uvjete, u što dalje nećemo ulaziti… niti komentirati odaziv, samo ćemo potvrditi vijest većine vlasnika plantaža mandarina koji ističu, iako je ovogodišnji urod mandarina oko 15-ak posto manji to zasigurno neće utjecati na dnevnice za berače, i one ostaju kao i prijašnjih godina, a to je 200-250 kuna.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije