Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

JEDNA LASTA PROLJEĆE?

SRCE ZIME A LASTAVICA U NERETVI

Objavljeno prije

Lastavica u Neretvi u sred zime

Jedna lasta ne čini proljeće, ali jedan vrlo zanimljiv događaj dogodio se 6. veljače kada su članovi udruge Brkata sjenica na Ušću Neretve primijetili lastavicu, prvog vjesnika proljeća. Brine nas, da uz sveprisutno zatopljenje ptice reagiraju ranijom selidbom što ih poslije zahlađenjem desetkuje, javlja Bariša Ilić. Barišin osvrt prenosimo u cijelosti.

Lastavica u Neretvi u sred zime

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

SRCE ZIME A LASTAVICA U NERETVI

– Nakon dužeg razmišljanja u udruzi Brkata sjenica odlučili smo napisati osvrt na vrlo zanimljiv događaj koji bi mogao biti vezan uz sveprisutno zatopljenje pa ne bi to bilo zanimljivo da je ptica koju smo primijetili bila tu u proljeće kad ih ima u velikom broju.

Naime, dana 06. veljače 2016. u redovnom tjednom obilasku ušća Neretve ujutro oko 9 sati pri prelasku čamcem preko Neretve u Parila preko nas je preletjela lastavica. Potpuno zatečeni nismo je uspjeli snimiti, pa smo je pratili i gledali gdje će sletjeti. Kada smo došili na ušće (7 sati) bila su samo 3 stupnja, oko (9 sati) 5 stupnjeva. Nakon što je kratko vrijeme letjela spustila se na šaš.

Slike koje sam slikao nisu kvalitetne (slikane su kroz durbin), ali se lijepo vidi da je lastavica, koja u ovo godišnje doba nikako ne bi trebala biti u Neretvi. Nakon razgovora sa kolegama došli smo do zaključka da je pticu vjerovatno prevarilo vrijeme“ koje je u dolini bilo iznimno toplo, npr. u Metkoviću i dalje južnije bilo proljetnih 20 stupnjeva što je bio najtopliji grad u Hrvatskoj po izvješću Hrvatske televizije. Spomenut ćemo staru izreku jedna lasta ne čini proljeće, ali nas brine zatopljenje o kojem svi pričaju pa ptice na to reagiraju ranijom selidbom što ih poslije zahlađenjem desetkuje.

Nadamo se da će nam ptice koje među prvima reagiraju na zatopljenje dolaziti u proljeće a ne u zimsko doba kad bi trebale biti kako smo u školi učili na jugu u toplijim krajevima i da će lastavice biti među prvim vjesnicima proljeća.

Bariša Ilić / Društvo Brkata sjenica

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije