Ostanimo u kontaktu

OČUVANJE BAŠTINE

Složni Neretvani čuvaju svoju tradiciju

Objavljeno prije

bruet plotice

Nekoliko gastronomskih manifestacija na području doline Neretve u nastavku riječi ima dodatak-ijada. Riječ je o obnovljenoj tradiciji pripremanja tradicionalnih neretvanskih jela, poput cipolijade, brudetijade, raštikijade i drugih delicija s kojima su i od kojih su živjeli naši preci, napose oni uz močvarne predjele odnosno uz rijeke.

Doduše, nekada su pojedinci za noć uspijevali uhvatiti i više stotina kilograma jegulja od čega su veće količine prodavali po tada pristupačnim cijenama, dok bi se ostatak pripremao za hranu ukućanima. Danas , svi to kažu, jegulja nestaje, a njezina cijena seže i do 200 kuna za kilogram.

Ipak, kad je tradicija u pitanju posebno uigrane i odabrane ekipe iz neretvanskih naselja na vrijeme ulove, pripreme i donose na mjesta gdje se održavaju natjecanja od Badžule do Vida, Pruda, Opuzena, Komina ili Blaca.

U svim se tada budi natjecateljski duh, jer nije mala stvar pripremiti najbolji brudet za ocjenjivačke sudove i goste koji ga kušaju.

Zanimljivost je svakako u tomu što u svakom selu pripremaju tu riblju deliciju na poseban način, neki s manje konče, neki s više, neki s manje papričica, neki s više, plus posebni začini koje u džepićima nose kuhari.

Isto se događa s raštikijadom u Vidu, cipolijadom u Metkoviću i drugim manifestacijama koje teže očuvanju i njegovanju neretvanske prehrambene tradicije. Ne treba posebno naglašavati da su tradicijske vrijednosti u Metkoviću Gradska glazba, NK Neretva, Pokladne svečanosti, folklorna baština, sportska ostvarenja i niz drugih sadržaja, a u novije vrijeme pridodane su i nove, gastronomske. Sve to odjeknulo je i široj javnosti pa svajku od tih tradicijskih priredbi prate stotine, pa i tisuće domaćih posjetitelja i turista iz inozemstva. I da ne zaboravimo, u te tradicijske sadržaje jednog podneblja kao što je Neretva svakako ulazi i Maraton lađa kada se uz obale Neretve od Metkovića do Ploča okupi i do 50 tisuća ljudi!

Za to su zaslužni brojni pojedinci ili skupine, udruge, Turističke zajednice, osmišljena kulturna ljeta i Prosinačke svečanosti,  pokretači foto-saffari izleta, ugostitelji i volonteri koji pomažu u svakoj prilici.

Neretvani su i u vrijeme dubokih globalnih i lokalnih kriza našli načina i vremena za predstavljanje svijetu  načina života i tradicije svojih predaka. Možda bi ta suradnja mogla ostvariti i na svim drugim poljima društvenog života i rada kako bi se konačno dolina Neretve doista mogla nazivati hrvatskom Kalifornijom.

Tekst: Pero Jakić / Metković NEWS

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije