Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NPKLM VODOVOD KORČULA

Skupština NPKLM-a jednoglasno usvojila smanjenje cijena vodne usluge

Objavljeno prije

U utorak, 14. lipnja održana je redovna sjednica Skupštine NPKLM vodovoda Korčula.

Nakon provedenog javnog savjetovanja, Skupština je jednoglasno usvojila novu odluku o cijeni vodnih usluga, a koja će na snagu stupiti 1. srpnja 2022.

Naime, navedenom odlukom smanjuje se varijabilni dio cijene vodne usluge za 0,83 kune po kubičnom metru, i to na cijelom uslužnom području te cijena za Grad Korčulu i općine Janjina, Mljet, Lumbarda i Lastovo, umjesto dosadašnjih 13,04, iznosi 12,21 kunu po metru kubičnom. Nova cijena za Općinu Slivno je 9,93 (umjesto dosadašnjih 10,76 kuna), a za Općinu Kula Norinska 8,79 kuna po kubičnom metru (do sada je iznosila 9,62 kune).

Važno je istaknuti kako je nova odluka prihvaćena nakon što je prethodno proveden postupak javnog savjetovanja te kako su novoformirane cijene rezultat poslovne odluke društva NPKLM vodovod koje će, u narednom razdoblju, raditi na smanjenju gubitaka, a s ciljem najbolje usluge za naše sugrađane.

U tom smjeru nastavljamo i s realizacijom projekata na svom uslužnom području te je Skupština društva jednoglasno usvojila i odluku o nastavku radova na izgradnji sustava vodoopskrbe za područje Borovci-Nova Sela, kao i procrpne stanice Trstenik na Pelješcu. Odlukom Skupštine, prihvaćeni su načini osiguravanja dodatnih financijskih sredstava za navedene projekte.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na sjednici je izmijenjen i Društveni ugovor NPKLM vodovoda te je Općina Trpanj postala suvlasnikom društva s dva posto udjela temeljnog kapitala. Ovom izmjenom Općina Trpanj postala je 15. jedinica lokalne samouprave koja je suvlasnica ovog društva. Izmjenom ugovora, udio Općine Orebić u temeljnom kapitalu smanjen je s 14 na 12 posto.

Dodajmo i kako je Skupština većinom glasova usvojila Godišnje izvješće te Izvješće direktora o poslovanju za 2021. godinu.

 

HRVATSKA ULAZI U SCHENGEN

Poznat datum ukidanja kontrola na granicama

Objavljeno prije

Vijeće EU u srijedu je predložilo da se od 1. siječnja 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. ožujka sljedeće godine u zračnim lukama. Za različite datume za ukidanje kontrola u zračnom prometu postoje tehnički razlozi, javila je Hina.

Na aerodromima će biti potrebno promijeniti izlaze

U zračnim lukama u zemljama šengenskog prostora potrebno je promijeniti izlaze (gates) za zrakoplove koji dolaze i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici razdvojili, odnosno uputili na izlaze bez graničnih kontrola. Isto treba napraviti i u hrvatskim zračnim lukama.

To se uvijek radi prilikom sezonskog pomicanja sata. Prvi takav datum u ovom slučaju je zadnja nedjelja u ožujku sljedeće godine, to jest 26. ožujka. Vijeće Europske unije poslalo je danas nacrt odluke o punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj u Europski parlament uz popratno pismo predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli u kojem se traži dostava mišljenja što je moguće prije.

Počeo proces odlučivanja o primanju Hrvatske u Schengen

U prijedlogu odluke kaže se također da se od 1. siječnja 2023. ukidaju sva ograničenja za korištenje Šengenskog informacijskog sustava (SIS). Procedura odlučivanja o pristupu Schengenu predviđa da se prije konačne odluke Vijeća EU zatraži mišljenje Europskog parlamenta. To mišljenje za Vijeće nije obvezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići.

Vijeće Europske unije pokrenulo danas je postupak donošenja odluke o primanju Hrvatske u šengensko područje, zatraživši od Europskog parlamenta mišljenje koje je potrebno za konačnu odluku, doznaje se iz diplomatskih izvora.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Procedura odlučivanja o ovom pitanju predviđa da se prije konačne odluke Vijeća EU zatraži mišljenje Europskog parlamenta. To mišljenje za Vijeće nije obvezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići.

Odluka o pokretanju postupka donesena je na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica EU. Nacrt odluke o “punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj” poslan je u Europski parlament uz popratno pismo predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli.

“Zadovoljstvo mi je izvijestiti vas da je Vijeće 29. lipnja 2022. odlučilo konzultirati Europski parlament o nacrtu odluke Vijeća o punoj provedbi šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj. Vijeće bi bilo zahvalno ako bi Europski parlament mogao što prije dostaviti svoje mišljenje”, kaže se u pismu u koje je Hina imala uvid.

Što dalje?

Nakon što nacrt odluke stigne u Parlament, nadležni Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove imenovat će izvjestitelja, koji će biti zadužen za izradu prijedloga mišljenja, o kojem će se najprije raspravljati na Odboru. Nakon što Odbor usvoji mišljenje upućuje ga na daljnje usvajanje, na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta.

Očekuje se da će Parlament izglasati konačno mišljenje na jednoj od dvije plenarne sjednice koje su predviđene u listopadu. Time se stječu uvjeti da Vijeće donese konačnu odluku za koju je potreban konsenzus 22 članice šengenskog prostora, koje su članice EU.

Šengenski prostor sada uključuje 26 država, a četiri od njih nisu članice EU – Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska, koje nemaju pravo glasa. Odluka Vijeća također bi mogla biti donesena u listopadu. Ne bude li nekih nepredviđenih prepreka, Hrvatska bi tako u desetoj godini svoga članstva u EU postala istodobno članicom šengenskog prostora i eurozone, dviju najtješnjih integracija koje čine jezgru cijele Unije, piše Index.hr.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije