Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SKUPŠTINA TURISTIČKE ZAJEDNICE DNŽ

Sezona 2017. rekordna, a izvrsne najave i za ovu godinu

Objavljeno prije

tur-vijece-7

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije koju je, u svojstvu predsjednika TZ, vodio župan Nikola Dobroslavić usvojeno je Izvješće o radu za 2017. godinu te financijsko izvješće za isto razdoblje.

Tom je prilikom župan Dobroslavić istaknuo kako prošlogodišnjim turističkim rezultatima možemo biti više nego zadovoljni jer je 2017. bila rekordna, a i za ovu godinu imamo izvrsne najave.

– Naše su prednosti atraktivna obala, kulturna i prirodna baština, ljubazni domaćini… Nedavno smo i na najvećem turističkom sajmu, onom u Berlinu, dobili potvrdu da smo i ove godine atraktivna destinacija, no moramo biti svjesni i konkurencije, prije svega mediteranskih zemalja u Africi kao i Turske. No, svi pokazatelji govore da smo pripreme napravili dobro i da nam predstoji još jedna sjajna sezona – rekao je župan.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dodao je i kako se dodatne aktivnosti ulažu u razvoj ruralnog turizma, prije svega na Pelješcu i u Neretvi, ali i najavio daljni razvoj projekta izgradnje kongresnog centra u Dubrovniku. Također, župan je naglasio kako su analize prošle sezone pokazale da nam i dalje manjka kvalitetnih smještajnih kapaciteta, a zbog čega se očekuje da će ulagači ubrzati pripreme i krenuti u velike investicije, predviđene i našom Strategijom razvoja turizma.

– Uz sve naše prednosti i dalje imamo problem s prometnom povezanošću; investicija u terminal Zračne luke Dubrovnik je jako značajan projekt, jučerašnjom odlukom o odbacivanju žalbi napokon smo pred samom realizacijom gradnje našeg najznačajnijeg infrastrukturnog projekta, Pelješkog mosta, ali i dalje ćemo inzistirati na što skorijem ostvarenju projekta izgradnje brze ceste do Osojnika“ rekao je župan te najavio povezivanje Dubrovnika i Lastova katamaranskom linijom.

U svom Izvješću o radu za 2017. godinu direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić istaknuo je kako su prihodi bili za četiri posto veći od planiranih, odnosno iznosili su 6,3 milijuna kuna. Bakić je ukratko predstavio i aktivnosti koje je županijska Turistička zajednica provodila, s posebnim osvrtom na uključivanje i pružanje podrške događanjima kojima se produživala turistička sezona. Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije je, kazao je Bakić, sudjelovala na brojnim međunarodnim sajmovima i dodatno ulagala u promotivne aktivnosti, a kao partner je uključena i u velik projekt financiran sredstvima EU Ruralno-poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija, čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija.

Na sjednici su predstavljeni i rezultati istraživanja Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj – Tomas Ljeto 2017., koje je za Dubrovačko-neretvansku županiju proveo Institut za turizam. Kako je istaknula Sanda Čorak iz Instituta za turizam, u odnosu na 2014. godinu porastao je udio gostiju s višim primanjima, a za razliku od ostatka Hrvatske gdje raste udio novih gostiju, u našoj županiji raste udio gostiju u drugom posjetu, odnosno koji su Dubrovačko-neretvansku županiju posjetili više puta.

Kada se govori o potrošnji, kao značajnom pokazatelju turističke uspješnosti destinacije, prosječna dnevna potrošnja turista u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je za čak 45 posto veća nego prosječna u Hrvatskoj. Naime, dok u Hrvatskoj prosječna dnevna potrošnja po osobi iznosi 78,77 eura, u našoj županiji iznosi 113,14 eura. Prema istraživanju, za čak 83 posto onih koji su posjetili Dubrovačko-neretvansku potrošnja je u skladu s očekivanjima, dok na razini Hrvatske taj postotak iznosi 64 posto.

Razlozi dolazaka su prije svega odmor, nova iskustva i kultura i, više nego u ostatku Hrvatske, gastronomija, a kao najvažniji izvor informacija i u ovom se istraživanju pokazao internet. Udio kraćih boravaka i dalje je u porastu, a čime se proporcionalno povećava udio gostiju koji borave u više destinacija.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije