Ostanimo u kontaktu

CRKVE SV. NIKOLE I SV. FRANJE

Sakrament Prve svete pričesti u Metkoviću je u nedjelju primilo 80 djece

Objavljeno prije

Foto: Marin Veraja

U metkovskim župama u nedjelju je sakrament Prve svete pričesti primilo 80 djece, 60 u Župi sv. Nikole i njih 20 u crkvi sv. Franje Asiškog na Kladi, župa sv. Ilije.

U Župi sv. Nikole u Metkoviću, uz nedjeljnu euharistijsku misu u 10 sati, koju su predvodili župnik don Davor Bilandžić na radost roditelja i cijele crkvene zajednice, 60 prvopričesnika je primilo sakrament Prve svete pričesti. Misno slavlje svojim recitacijama su uveličali sami prvopričesnici, dok je pjevanjem Zbor sv. Nikole.

Također istog dana, u Župi sv. Ilije na sv. misi u 11 sati u crkvi sv. Franje Asiškog na Kladi 20 prvopričesnika primilo je sakrament Prve sv. Pričesti. Misno slavlje je predvodio župni vikar crkve sv. Ilije, fra Darijo Sinković, a prvopričesnike je za Pričest pripremala časna sestra Mila Deak.

Prvopričesnicima i njihovim obiteljima iskrene čestitke od redakcije portala Metković NEWS.

Foto-galeriju nam je ustupio Foto Veraja Metković.

VISIBABA KRALJICE OLGE

Zanimljivo poslijepodne u prirodi članova Ornitološkog društva Brkata sjenica

Objavljeno prije

Foto: B.I./fb Brkata sjenica

Još jedno poslijepodne u prirodi članova Ornitološkog društva Brkata sjenica rezultiralo je zanimljivim nalazima i fotografijama. Prenosimo osvrt.

– Dan ne baš lijep, oblačno nije da mi se stoji doma korona nemaš di pa se odluka nameće sama po sebi odlazimo u prirodu vidjeti ima li šta u ptičjem svijetu nova na lokaciji gdje nismo duže vrijeme bili. Lokaciju za sada ne bi otkrivali zbog zanimljivosti koja slijedi. Šta se ptica tiče kao i obično škanjci, kobci i vjetruše od grabljivica i solidan broj pjevica uz jedno gnijezdo brgljeza kamenjara koje će biti u galeriji fotografija. Zanimljivost koju smo spomenuli odnosi se na Visibabu kraljice OlgeGalanthus reginae-Olgae koja po dosadašnjim saznanjima ima stanište od Grčke, Sicilije do juga Hrvatske, Snježnice u Konavlima i Kuparima kod Dubrovnika. Ako se pokaže točnim na što upućuje izgled, vrijeme cvatnje i siva pruga sredinom lista što je razlikuje od druge vrste u Hrvatskoj Galanthus nivalis biti će to vrijedan nalaz za dolinu Neretve i Hrvatsku. Podaci i slike idu u stručne službe ministarstva koje će mislim potvrditi da se radi o visibabi kraljice Olge. Poslijepodne koje nije baš obećavalo ipak se pretvorilo u nešto vrlo lijepo.

Opis Visibaba kraljice Olge – Preneseno sa Wiktipedije

Visibaba kraljice Olge, jedna od dviju vrsta visibaba koje rastu u Hrvatskoj. Ova vrsta raste tek u Grčkoj, otoku Siciliji, i na jugu Hrvatske, na obroncima Snježnice u Konavlima i u Kuparima kod Dubrovnika. Ime je dobila u čast grčke kraljice Olge, bake britanskog princa Filipa. (Wikipedia)
Red: Šparogolike. Viša klasifikacija: Visibaba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije