Ostanimo u kontaktu

CARINSKA UPRAVA U LUCI PLOČE PREZENTIRALA RAD OPREME ZA SUZBIJANJE KRIJUMČARENJA

RTG uređaj ‘RAPISCAN’ – za pregled kontejnerskog tereta i novih plovila za provedbu nadzora na moru

Objavljeno prije

Carinska uprava koristeći bespovratna novčana sredstva iz fondova Europske unije, a u cilju jačanja operativnih kapaciteta nadzora roba i prometa u pomorskim lukama, rasporedila je u Luku Ploče na korištenje RTG uređaj model – RAPISCAN EAGLE M 4507 – koji je nabavljen unutar Fonda EU „IPA 2007 – oprema za mobilne ekipe Carinske uprave za suzbijanje krijumčarenja“, čija je nabavna vrijednost bila 9,3 milijuna kuna, od čega je EU financirala 74%, a udio nacionalnog financiranja bio je 26 %.

Luka Ploče je međunarodna luka, otvorena za promet roba u pomorskom i željezničkom prometu 24 sata, sa statusom međunarodnog inspekcijskog graničnog prijelaza na kojem osim carine ureduju i druge inspekcijske službe (Granična veterinarska, sanitarna, fitosanitarna inspekcija) te na kojemu je dozvoljen unos, uvoz i izvoz svih vrsta roba.

Na godišnjoj razini u Luci Ploče prometuje oko 26.000 kontejnerskih jedinica (TEU, kontejnera 40′ i 20′ (stopa), odnosno oko 2,6 milijuna tona tereta (rasutog i tekućeg) te se obradi u carinskim postupcima oko 60 tisuća dokumenata u uvozu, izvozu i provozu.

Ravnatelj Carinske uprave, gosp. Mario Demirović izjavio je:

-„RTG uređaj specijaliziran je za pregled širokog raspona prijevoznih i prijenosnih sredstava (kontejnera, cisterni) kao i svih vrsta tereta obzirom da rendgenske X-zrake prodiru i kroz tekućine, drvo i čelik, što će uvelike olakšati pregled tereta u Luci Ploče.

Ovaj model RTG uređaja može obaviti pregled tereta širokog do 2,8 i visokog do 4,6 metara, te velikim brzinama ocrtavati strukturu i sastavne dijelove skeniranih predmeta, bilo da se radi o strukturi samog prijevoznog ili prijenosnog sredstva, šupljina, prerađenih prostora, skrivenih roba i slično.

U optimalnim uvjetima za jedan sat može se pregledati u prosjeku i skenirati do 30 kontejnera ili cisterni.

Skenirane slike se pohranjuju u bazu podataka, te se i naknadim analizama i usporednim parametrima mogu koristiti za edukacije i otkrivanje novih modaliteta mogućih krijumčarenja roba.

RTG uređaj je mobilan, što znači da se može koristiti na svim lokacija na kojima ima potrebe pa je od sredine svibnja 2021. isti raspoređen na korištenje u Carinski ured Ploče radi potreba pregleda kontejnerskog prometa u Luci Ploče i potreba jačanja kapaciteta nadzora nad teretnim prometom obzirom na nedavno zabilježene veće količine zaplijenjenih roba (posebice opojnih droga).“

Ovom prilikom, predstavljena su i nova plovila za potrebe provedbe carinskog nadzora na moru, a koja su također nabavljena sredstvima  Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i bit će na raspolaganju i korištenju Carinskoj upravi i Upravi za ribarstvo, Ministarstva poljoprivrede.

Ravnatelj Carinske uprave, gosp. Mario Demirović tom prilikom naglasio je:

-„Od ulaska RH u EU,  Carinska uprava je ukupno ugovorila projekata u iznosu od 273 milijuna kn (227 milijuna kn – EU sredstva i 46 milijuna kn – nacionalno). Do ulaska u EU, Carinska uprava je ugovorila projekata u iznosu od 240 milijuna kn, što ukupno za pretpristupni period i period članstva u EU čini iznos od preko 510 milijuna kn bespovratnih sredstava.“

Aplicirajući u okviru dostupnih sredstava i fondova namijenjenih za jačanje operativnih kapaciteta nadležnih nadzornih tijela na moru, Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. – 2020., ugovoreno je i odobreno nabavljanje 4 plovila, ukupne vrijednosti 27,5 milijuna kuna (nabavna pojedinačna vrijednost plovila je  6.875.000,00 kn), od čega je 70% sredstava financirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a 30 % sredstava je nacionalno financiranje – Ministarstvo poljoprivrede.

Četiri plovila su smještena u matične luke: Dubrovnik, Split, Zadar i Rijeka, a radi se o modelu OLIMP VHB M46 (dugačak je 14, a širok 4 metra, snage motora 400 KS, i brzine do 50 čvorova).

Plovila su izrađena u Republici Hrvatskoj, u brodogradilištima u Puli i Šibeniku, i tehničkim kapacitetima u potpunosti su prilagođena za višednevni boravak na moru, čime će se optimizirati troškovi pogonskog goriva i ostalih logističkih potreba tijekom provedbe kontinuiranih mjera nadzora od stane oba inspekcijska tijela na moru.

Kako se u 2021. godini obilježava 30-godišnjica osnivanja svih institucija u samostalnoj Republici Hrvatskoj, prigodom 30. svibnja – Dana državnosti Republike Hrvatske, Carinska uprava odlučila je imenovati službeno plovilo koje će biti u matičnoj luci Split imenom pokojnog carinskog službenika „STIPE MARČIĆA“, poginulog hrvatskog branitelja u operaciji Oluja, a koji je bio djelatnik nekadašnje Carinarnice Split i pripadnik 141. brigade Hrvatske vojske.  

Ministarstvo financija,  Carinska uprava 

POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Otkazan koncert Klape Iskon, grupe Silente, sajam povodom blagdana Gospe Snježne u Vidu, …

Objavljeno prije

Zbog pogoršane epidemiološke situacije te sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, došlo je do promjena u programu Metkovskoga ljeta, a neki događaji su otkazani.

Otkazano je:

 • kolovoza / Gradski park – Druženje s Disney junacima
 • kolovoza / Vid – koncert Klape Iskon
 • kolovoza / Vid – sajam povodom blagdana Gospe Snježne
 • kolovoza / Gradski park – koncert grupe Silente
 • Od 12. do 14. kolovoza / Gradski park – manifestacija Dani neretvanske kneževine

Sva događanja Ustanove za kulturu i sport Metković koja su organizirana tijekom idućega tjedna u Gradskome parku prebačena su na Ljetnu scenu GKS-a, a održat će se u skladu sa svim epidemiološkim preporukama i mjerama propisanim za kulturne događaje.

 • utorak, 3. kolovoza u 20 sati – predstavljanje romana za djecu „Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment“, autora Damira Hoyke
 • srijeda, 4. kolovoza u 20:30 – predstava za djecu „Produkcije Z“ – „Mudra glava maloga mrava“

Također, sva događanja Ustanove za kulturu i sport Metković, a za koja vrijede posebne preporuke propisane od strane Nacionalnoga stožera civilne zaštite, održavaju se kako su i planirana:

 • srpnja u 21 sat, Ljetna scena GKS-a – predstava “Muškarci.hr”
 • kolovoza, u 20 sati, Galerija GKS-a – izložba slika prof. Zorane Vekić
 • kolovoza u 21 sat, Terasa Ljetne scene GKS-a – jazz koncert Ivan Bonačić kvartet
 • od 9. do 11. kolovoza, Gradski park – Likovna kolonija
 • kolovoza u 21 sat, Galerija GKS-a – koncert klasične glazbe Našata Antoniazzo i Mia Elezović
 • kolovoza u 21 sat, Terasa ljetne scene GKS-a – koncert Tereze Gabrić
 • kolovoza u 20 sati, Galerija GKS-a – predstavljanje knjige “Zalazak” Ivana Nadila

U slučaju eventualnih dodatnih izmjena u programu, građani će biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije