Ostanimo u kontaktu

RJEŠAVANJE DOTRAJALE INFRASTRUKTURE

Prvi ‘europski novci’ stigli u Općinu Zažablje

Objavljeno prije

Zažablje, Europski novci (1)

Načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga u ponedjeljak je, 16. travnja, s misnistricom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac potpisala ugovor o sufinanciranju za projekt Rekonstrukcije javne rasvjete u Općini Zažablje, a od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaprimila je Odluku o prihvatljivosti za ulaganje u izmjene i dopune prostornog plana uređenja općine Zažablje, te su tako Općini Zažablje po prvi put odobrena sredstva iz europskih fondova.

Kako bi općina dobila Odluku o prihvatljivosti za ulaganje u izmjene i dopune prostornog plana, u srpnju, 2017. javila se na Natječaj za provedbu Podmjere 7.1. Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj općina i sela u ruralnim područjima i njihovih temeljnih usluga te planova zaštite i upravljanja koji se odnose na lokalitete Natura 2000 i druga područja visoke prirodne vrijednosti – provedba tipa operacije 7.1.1. Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela odluku o Zažablju kao prihvatljivom korisniku i dodijelila najviši iznos potpore koji iznosi 243.125,00 kn.

Ugovor o sufinanciranju za projekt Rekonstrukcije javne rasvjete u Općini Zažablje s ministricom Žalac potpisan je u zagrebačkom hotelu Panorama što su Zažablju prvi novci iz takvog programa. Cilj projekta je povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje troškova javne rasvjete, jer je postojeća mreža javne rasvjete temeljena  na staroj tehnologiji izbojnih žarulja, te je veliki potrošač skromnog proračuna Općine. Realizacijom projekta se očekuje smanjenje troškova potrošnje za cca. 60 %. Projekt je ukupne vrijednosti 460 tisuća kuna, a općina je dobila 200 tisuća kuna te će ostatak sama financirati.

Načelnica Maja Vrnoga rekla je da je drago što se trud isplatio i da se s aktivnostima u sklopu projekata kojima bi se trebao riješiti problem ravjete u općini kreće odmah.

Zažablje, Europski novci (2)– Jedan od velikih nedostataka u općini je osvjetljenost ulica. Jučer je potpisan ugovor s ministricom Žalac i odmah nakon potpisa ugovora krećemo u postupak nabave s izborom najboljeg dobavljača i kreće se u proceduru izmjene. Odradit će se u dvije faze s obzirom na iznos sredstava koje smo dobili za projekt. Prvi dio sredstava je za izmjene i dopune prostornog plana i to su prvi europski novci u općini. Drugi je projekt za rekonstrukciju javne rasvjete Općine Zažablje. Podjelit ćemo ga u dvije faze i aplicirali smo na još 3-4 projekta i nadamo se da će ovih dana biti povoljno rješeni. Drago mi je da je trud urodio plodom. Radimo sve da iskoristimo sve mogućnosti koje poticajni fondovi pružaju – rekla je Vrnoga.

Općina Zažablje bi putem prijavljenih fondova trebala riješi dotrajalu infrastrukturu, čime bi se napokon riješili mnogi nedostatci i poboljšao život građana u općini.

POLJOPRIVREDA

Sve niže cijene mandarina, grožđe u Pojezerju neobrano

Objavljeno prije

Proizvođači mandarina u dolini Neretve i proizvođači grožđa u Pojezerju ni ove godine nisu zadovoljni otkupnim cijemama, zapravo, posve su frustrirani činjenicom da mnogi od njih neće zaraditi niti za pokrivanje osnovnih troškova proizvodnje.

U dolini Neretve, gdje se očekuje urod od oko 50 tisuća tona žutih plodova, prve otkupne cijene kretale su se za standardne plodove od 2 kune i 80 lipa do 3 kune za kilogram, a za one sitnije od dvije do dvije kune i 20 lipa.

I tada je došlo do zastoja u otkupu, a zbog čega, najbolje bi mogli odgovoriti otkupljivači i proizvođači. Na početku druge faze berbe , cijene su opet pale tako da se trenutačno za kilogram može dobiti u najboljem slučaju kunu i 70 lipa.

Spominjali smo dosadašnje probleme vezane za berbu i otkup, pri čemu su najveći oni koji se tiču izvoza u Rusiju, i oni koji se odnose na odluku Europske komisije da prekine plaćanje mandarina proiozvođačima koji bi to voće dostavljali bolnicama , zatvorima, školama…

Jasno je da su otkupljivači oni koji razmišljaju kako kupiti jeftinije i prodati skuplje, i jasno je da oni golemoj većini proizvođača diktiraju uvjete poslovanja, odnosno cijene koja su pale na najniže grane isplativosti proizvodnje.

S druge strane na policama trgovačkih lanaca možete kupiti mandarine po šest kuna i 99 lipa za kilogram iako nisu, kažu kupci, najbolje kakvoće.

Na metkovskoj veletržnici nema dovoljno zainteresiranih kupaca, koji i kad se pojave sami diktiraju cijene voću. Vlasnici pojedinih OPG-ova na razne načine pa i putem društvenih mreža pokušavaju prodati svoje proizvode širom Hrvatske, a i Županijsko povjerenstvo za mandarine pokušava pomoći proizvođačima u prodaji mandarina na svim tržnicama u zemlji gdje se inače prodaje voće i povrće.

Bilo kako bilo, uzgoj i proizvodnja mandarina u dolini Neretve donose proizvođačima sve više problema, a sve manje novaca.

Svoje probleme ističu i vlasnici plantaža grožđa u Pojezerju, najvećem dalmatinskom vinogorju. U tom kraju trebalo je ubrati preko 1200 vagona grožđa raznih sorti, ali već je sada jasno da se to neće dogoditi. Naime, vinogradari su zbog niskih otkupnih (prodajnih) cijena prestali brati grožđe koje ostaje na trsovima. Kupci ili nakupci koji dolaze u Jezero ne žele za kilogram grožđa plaćati više od 70 lipa za kilogram i tu prestaje svaka nada za proizvođače. Oni koji su prevozili grožđe do veletržnica u Dalmaciji u većem broju slučajeva nisu mogli dobiti više od kune i pol za kilogram, a čekali su danima da se kupci pojave ili da se s njima dogovore. Nemali broj proizvođača vraćao je grožđe s veletržnica te su ga prosipali uz autocestu ili uz neke lokalne prometnice!

Doznajemo da samo nekoliko obitelji u Pojezerju duguje poljo-apotekama oko milijun kuna za gnojiva i sredstva zaštite, što neće moći platiti jer nisu uspjeli prodati grožđe.

Te dvije poljoprivredne grane trebale su biti osnovni izvor za egzistenciju ljudi u dolini Neretve i u Pojezerju. Godinama se održavaju tribine, analizira se stanje, daju savjeti za suvremeniju proizvodnju, a na koncu , kada treba i naplatiti rad i sredstva , događa se posve suprotno. Upravo su tržište i cijene dva osnovna pitanja za koja netko mora dati pojašnjenja i tražiti odgovore za neke nove proizvodne sezone. Sve dok se to ne riješi, uzalud ćemo pozivati mlade da ne iseljavaju.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

Nastavi čitati

POSLJEDICE POŽARA

Župan Dobroslavić proglasio elementarnu nepogodu zbog požara u Orebiću i Kuli Norinskoj

Objavljeno prije

Požar, vojska (42)

Župan Nikola Dobroslavić donio je odluku o proglašenju elemetarne nepogode za područja općina Orebić i Kula Norinska. Kako stoji u odluci, elementarna nepogoda proglašena je ”zbog požara koji je na navedenom prostoru nanio velike materijalne štete na poljoprivredi i graditeljstvu u razdoblju od 25.09.2018 do 01.10.2018 godine.”

Sukladno članku 28. Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda (NN 73/97 i 174/04) obvezuju se Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da odmah ili u najkraćem mogućem roku izrade izvješće – Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, te isto dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, a procijenjene poljoprivredne štete unesu u Registar šteta u poljoprivredi.

Odluka o proglašenju elementarne nepogode za područje općine Orebić i općine Kula Norinska

Mole se svi oštečenici na području Kule Norinske da se jave u općinu Kula Norinska do 10. listopada 2018. kako bi mogli preuzeti odgovarajući obrazac i prijaviti štetu:

http://www.edubrovnik.org/wp-content/uploads/2018/10/elementarna-nepogoda-orebic-i-kula-norinska.pdf

Obrazac – Prijava stete od elementarne nepogode (doc)

Obrazac – Prijava stete od elementarne nepogode (pdf)

Nastavi čitati

Najčitanije