Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

MALA NERETVA

Rekonstruira se brana koja štiti neretvansku dolinu od prodora mora

Objavljeno prije

Brana na ušću Male Neretve jedan je od važnijih objekata koji štite plodnu neretvansku dolinu od prodora mora. Prvi put od njezine izgradnje 1969. godine krenulo se u veliku rekonstrukciju vrijednu devet i pol milijuna kuna.

Na jednoj strani brane skidaju se elektromotori koji su podizali i spuštali ustave, a na drugoj je već postavljeno novo postrojenje. Prije toga sanirani su temelji i betonska konstrukcija.

– Stari sustav je funkcionirao preko sajli i vitla i taj se sustav reduktorskih mehanizama mijenja kompletno novim hidrauličnim sustavom, objasnio je Mario Lovrić, Neretvanski sliv, Opuzen.

– Oprema koju sada ugrađujemo ima svoj vijek trajanja od najmanje 35 godina, znači 35 godina uz redovno održavanje koje je planirano za ovakve objekte mi ne bi trebali imati nikakvih problema s upravljanjem samom branom, ističe Joško Erceg, voditelj Ispostave Hrvatskih voda Opuzen.

Brana na ušću Male Neretve

Brana duga 70 metara izgrađena je 1969. godine kao jedan od ključnih objekta koji štite plodnu neretvansku dolinu od prodora mora.

– Kompletna konstukcija ustave je mostna konstrukcija, ujedno i cestovni prijelaz preko Male Neretve u dužini od 70 metara. Tu imamo četiri raspona sa ustavama 12,5 puta 3,5 metra koliku su talte čelične koje treba podizati, dodaje Erceg.

Voda iz Male Neretve, na čijem se ušću brana nalazi, koristi se i za navodnjavanje.

– Ova obnova same brane će jako pomoći jer će se zaustaviti prodor slane vode iz mora, kaže Željko Dragobratović, Blace.

– Voda je slana iz dva razloga – jedan je zbog loše brane koja je bila do sada i nadam se da će rekonstrukcija pomoći da bude malo manje slana. Drugi problem je što se ispumpavaju Vidrice, rekao je Dubravko Sršen, Trn.

Prva rekonstrukcija brane od izgradnje ublažit će problem zaslanjene vode. No, kvalitetnu vodu neretvanskim poljoprivrednicima može osigurati jedino sustav za navodnjavanje čiji je jedan dio već izgrađen, javlja HRT.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije