Ostanimo u kontaktu

UPOZNAJTE NAŠE NAJBOLJE MATEMATIČARE

Razgovor s Nikolom, Ivanom i Rokom, učenicima OŠ don Mihovil Pavlinović

Objavljeno prije

Učiteljica Marija Bubalo i Nikola Jurković

Sa Županijskog natjecanja iz Matematike koje je nedavno održano u Oš Lapad u Dubrovniku naši matematičari vratili su se s dva županijska prvaka i jednim doprvakom. Odlučili smo im postaviti nekoliko pitanja i bolje vam ih predstaviti. Svi smo ponosni na njih, a osobito njihove mentorice Marija Raič Raguž i Marija Bubalo.

Nikoli Jurkoviću, svestranom osmašu OŠ don Mihovil Pavlinović (koji se osim  iz Matematike ove godine natjecao na Županijskom natjecanju iz Engleskog i Njemačkog jezika te na LIK-u, a priprema se još i za Županijsko natjecanje iz Kemije) postavili smo nekoliko pitanja kao ovogodišnjem županijskom prvaku iz Matematike za osme razrede.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nikola, zašto voliš rješavati matematičke zadatke?

Volim matematiku jer je logična i povezana sa svijetom. Volim izazove i osobito su mi zanimljive zagonetke. Zabavljam se rješavajući zadatke. Matematika ima svoje zakone i formule i sve se temelji na njima.

Kako i koliko si se pripremao za natjecanje iz matematike?

Pripremao sam se dva mjeseca,  svaki dan prosječno 10 do 15 minuta. Dodatna nastava iz Matematike mi je dosta pomogla. Uglavnom smo ja i moja nastavnica Matematike Marija Bubalo rješavali raznovrsne zadatke sa prošlogodišnjih natjecanja. Također mi je pomogla internetska stranica  Khan Academy. Sve što sam pokazao na natjecanjima, naučio sam.  Nema ništa posebno na meni niti sam se rodio sa znanjem.

Kako si se osjećao kad si ostvario prvo mjesto na županijskoj razini?

Bio sam ponosan i sretan, ali u isto vrijeme i malo razočaran jer sam riješio lošije  nego  što sam mogao ili mislio da mogu.

Vidiš li svoju budućnost vezanu uz matematiku?

Planiram biti znanstvenik, ali još nisam odlučio područje. Svako mi je područje interesantno i privlačno na svoj način. Volio bih imati  mogućnost utjecaja na reformu školstva o kojoj se ovih dana dosta govori, htio bih osigurati da obrazovanje bude što bolje, ali i manje stresno.

Nikola Jurković, učiteljica Marija Raič Raguž i Ivan Mijoč

Ivan Mijoč, županijski prvak iz Matematike za sedme razrede nam je rekao..

Zašto voliš rješavati matematičke zadatke?

Volim rješavati matematičke zadatke zato što su teški –  to mi je najveći izazov.

Kako i koliko si se pripremao za natjecanje?

Pripremao sam se tijekom cijele školske godine,  ipak,  značajno više  uoči samog  natjecanja. Redovito sam dolazio na sate dodatne nastave koje je vodila moja nastavnica Matematike Marija Raič Raguž. Vježbao sam i dodatno tako što sam tražio zadatke putem interneta i rješavao ih.

Kako si se osjećao kad si pobijedio na županijskom natjecanju iz Matematike?

Osjećao sam olakšanje i sreću, preplavio me osjećaj uspjeha. Najbolji primjer tome  je kada učite i dobijete dobru ocjenu. Tako sam i ja taj uspjeh shvatio kao nagradu za dobro učenje i vježbanje.

Planiraš li u budućnosti studirati ili raditi nešto vezano uz matematiku?

Trenutno ne, ali to se može promijeniti, tek sam u sedmom razredu.

Biti županijski doprvak iz Matematike za sedme razrede nije mala stvar. To je naš samozatajni Roko Volarević iz 7.a razreda. Pitali smo ga…

Roko Volarević

Zašto voliš rješavati matematičke zadatke?

Zato što su mi matematički zadatci jako zanimljivi i uživam u njihovom rješavanju.

Koliko si se i kako pripremao za natjecanje?

Pripremao sam se od početka zimskih praznika do školskog natjecanja u siječnju. Najviše zahvaljujem svojoj razrednici i učiteljici  matematike Mariji Raič Raguž jer mi je odlično prenijela matematička znanje i sa mnom provježbala mnogo zadataka čime mi je najviše pomogla da ostvarim ovaj rezultat.

Kako si se osjećao kad si vidio da si ostvario 2. županijski rezultat?

Ovo ne smatram baš odličnim rezultatom. Pomalo sam razočaran sam jer bih želio proći na Državno natjecanje iz Matematike.  Nadam se uspjehu sljedeće godine.

Planiraš li vezati svoju budućnost uz  matematiku?

Planiram jer je to nekako moje područje. Iako volim sve prirodne znanosti, Matematika mi je posebno zanimljiva.

Nikoli, Ivanu i Roku od srca želimo da budu pozvani na Državno natjecanje iz Matematike i prirede nam još lijepih trenutaka…

Katica Salacan / OŠ don Mihovil Pavlinović

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije