Ostanimo u kontaktu
DIŠPET

OTAC ANTE: 'GORI BRATE PA IZGORI'

Neretvani u Splitu Sv. Misom i projekcijom dokumentarnog filma obilježili obljetnicu o. Ante

Objavljeno prije

O. Gabrić (11)

Otac Ante Gabrić: „Gori brate pa izgori“

U  organizaciji  Hrvatske udruge Benedikt i Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu jučer je u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu obilježena je 101. obljetnica rođenja hrvatskog misionara o. Ante Gabrića. U 18 h u prepunoj kapeli održana je sveta misa koju je predvodio don Mato Brečić, duhovnik Sjemeništa, koji je također Neretvanin. Uz njega su  u misnom slavlju sudjelovali  don Boris Vidović, fra Domagoj Volarević, don Edvard Punda i don Ante Kelava. U svojoj propovijedi don Mato Brečić  istaknuo je veličinu i poniznost oca Ante Gabrića. Posebno su dojmljive Gabrićeve riječi kada kaže da je najslađe kad se sve daje i dijeli, a najslađe je kad sve možeš dati jer je to poruka kalvarije. Otac Gabrić imao je svoje viđenje ljudskog života:“Treba gorjeti i izgorjeti, zašto bih ja dimio? Gori brate pa izgori“. Don Matina propovijed bila je takva da su se svi u kapeli trebali zapitati kakvi smo ljudi i koji je smisao ljudskog života.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Po završetku svete mise u  19 h u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa prikazan je dokumentarni film „Tamo gdje palme cvatu“  redateljice i scenaristice Ljiljane Bunjevac Filipović. Film je sniman u Indiji i u Metkoviću. Velika posjećenost svete mise i dokumentarnog filma pokazatelj je veličine misionara Gabrića, njegovog života i djela. Otac Gabrić svojim životom treba nam svima biti primjer jer način na koji je on živio jedini je ispravan put.

Na samom obilježavanju i sjećanju na o.Antu Gabrića sudjelovao je veliki broj Neretvana koji žive u Splitu te su na taj način pokazali poštovanje prema jednom zaista velikom čovjeku, svom Neretvaninu.

Marijo Popović

FESTIVAL BRODOVA I MORA 'DANI U VALI'

Neretvanska lađa među 70 tradicijskih drvenih brodova u Starom Gradu

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

Foto: slobodnadalmacija.hr

U starigradskoj uvali na Hvaru, od 14. do 17. rujna, održao se 2. Međunarodni festival mora, brodova i mornara Dani u vali na kojem se, među 70 drvenih brodova našla i neretvanska lađa.

Festival su organizirali Grad Stari Grad i Udruga Cronaves iz Splita, a na njemu su se, uz razne radionice, predavanja, izložbe i koncerte, predstavili tradicijski brodovi iz Hrvatske i Italije, kao i znat kalafata, majtora brodograditelja koji su se bavili zapušivanjem drvenih oplata brodova.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Neretvu je s lađom na festivalu predstavljala Udruga za očuvanje neretvanske baštine koja je, povodom 20. Maratona lađa na Neretvi, na prezentacijskim štandovima održala predavanje o povijesti lađe i maratona, Pavo Rašetin i Slobodan Batinović kuhali su neretvanski brudet,a  Tomislav Dugandžić – Paško je s Pavom Rašetinom predstavio i trupicu.

U samoj prezentaciji neretvanske lađe sudjelovali su Javorka Šamić, Tea Dragobratović, Lucijana Perojević, Leonarda Drljepan, Gabrijela Dugandžić, Đana Salacan, Marija Glavinić, Tina Golemac i paričar Slavko Musulin.

Neretvani su od organizatora i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera dobili više priznjana, a Udruga za očuvanje neretvanske baštine pozvana je na proslavu Udruge Hvar – metropola mora koja će se od 6. do 7. listopada održati u Hvaru.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije