Ostanimo u kontaktu

POTRESNA SVJEDOČANSTVA

Promocija knjige i dokumentarnog filma ‘Sunčica’

Objavljeno prije

Sunčica dokumentarni film

U organizaciji Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Ploče, u utorak, 21. listopada 2014., s početkom u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Pločama održat će se promocija knjige i dokumentarnog filma Sunčica.

U sklopu programa ovog događaja sudjelovat će: Marija Slišković, predsjednica Udruge “Žene u Domovinskom ratu” i Iva Vidić, odvjetnica iz Argentine.

Dokumentarni film Sunčica donosi potresna svjedočanstva 14 žena i dvojice muškarca silovanih tijekom agresije i okupacije dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu.

Dokumentarni dijelovi filma snimljeni su na lokacijama u Vukovaru, Sisku i Petrinji, a igrani u američkoj državi Texas. Riječ je hrvatsko-američkoj koprodukciji Udruge “Žene u Domovinskom ratu” i filmske kuće “iFilms” iz Texasa, vlasnika hrvatskog iseljenika Nikole Kneza koji je i redatelj filma.

Scenarij za film napisao je kazališni i filmski redatelj Miroslav Međimorec po knjizi “Sunčica”, koja je izašla 2011. godine u dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju, u nakladi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, s 14 istinitih svjedočanstava žrtava silovanja.

Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njenu majku su zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje. Sunčica nije znala što čine njenoj majci, plakala je jer ju je trebala za sebe. Srpski vojnici kojima je svojim plačem ometala uživanje u vršenju zločina, bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju. Nekim čudom Sunčica se nije ugušila pod tim vojničkim odorama, preživjela je osmomjesečna zatočenica. Dvadeset godina poslije Sunčica je odrasla djevojka i zna sve što su činili njoj i njenoj majci. Sunčica je jaka, preživjela je okupatorske odore onda i prešućivanje zločina nad njom i njenom majkom danas. Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica.

Nastavi čitati

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije