Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300

PREDAVANJA

Problematika voda sliva rijeke Neretve i Trebišnjice

Objavljeno prije

tokovi

U petak, 4. listopada u Gradskom kulturnom središtu Metković održan je skup na temu problematike i gospodarenja voda u dolini Neretve koji su predvodili dr. Mijo Vranješ, sa splitskog Građevinskog fakulteta i profesor Davor Romić, sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Na skupu koji je trajao nešto više od sat vremena većinom se govorilo o Neretvi, Trebišnjici i dolini Neretve, pojasu koji je oblikovan ljudskom rukom, odnosno melioraciji zemljišta i obodnim kanalima uz okolna brda bez kojih bi se dolina pretvorila u močvaru.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Glavna tema bila je narušena ravnoteža između dotoka slatke vode i prodora mora, odnosno kako je ta ravnoteža narušena zbog smanjenog nanosa i regulacije produbljivanja korita rijeke, dok je s druge strane utjecaj mora ogroman, osim utjecaja plime i oseke, na sami slanitet utječe i prodor kroz dublje slojeve krša.

Također nije izostavljen ni problem sa gradnjom sustava Gornjih horizonata koji je velik i ozbiljan, te ga ne treba podcjenjivati. Sustav bi se mogao kontrolirati dobrim gospodarenjem voda, kao u primjeru sliva Neretve i Trebišnjice koje je dobro istraženo, gdje je poznato otjecanje kišnice i sistem ponora i izvora, dok je s drugu stranu duboko tečenje kroz krš nepoznato i neistraženo.

RENT-A-CAR M 740

Nadalje, i razina mora ima veliki utjecaj, u odnosu na 2012. godinu prikazuje se nekoliko milimetara rasta, također promijenjene su i klimatološke prilike, pa je slanost u donjem toku na području Vidrica gdje prodire kroz dublje slojeve krša uvelike povećana.

Hrvatska vlada aplicirala je projekt navodnjavanja, za koji je u tijeku izdavanje dozvola. Kako je HE Jablanica projektirana da osigura minimalni protok za navodnjavanje planira se i gradnja umjetne akumulacije iznad Vidrica, s koje bi se kvalitetna voda razvodila do parcela.

U svemu tome ključna stavka je izgradnja pregrade na Neretvi kojom bi se zaustavio prodor soli i osigurale količine kvalitetne slatke vode, s drugu stranu to dovodi do prekida plovnosti i nestanka Luke Metković, tako da je krajnje vrijeme da se odluči između turizma i usluge ili poljoprivredne proizvodnje.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije