Ostanimo u kontaktu

TREĆA RADIONICA S DIONICIMA

Prijedlog Plana upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže na području Delte Neretve

Objavljeno prije

IMG_0383-1280

U sklopu izrade prijedloga Plana upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže na području Delte Neretve, održana je treća, ujedno i zadnja radionica s dionicima u Domu kulture u Pločama, 14. lipnja 2017. Radionica je organizirana u suradnji s Udrugom BIOM i Pučkim otvorenim učilištem u Pločama.

Uvodni pozdrav u ime Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije prisutnima je uputio ravnatelj Ivica Grilec, a radionici su između ostalih prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, lokalnih udruga, Poljoprivredno-savjetodavne službe, Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD-ova), Turističke zajednice i MUP-a. Pored navedenih instutucija, radionici su također prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOIE) kao i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP).

Stručni suradnik Javne ustanove Dubravko Dender upoznao prisutne s rezultatima i aktivnostima prethodnih radionica održanih u Metkoviću (gdje su definirane vrijednosti i prijetnje navedenog područja u svibnju 2016.) i Opuzenu (gdje su definirane dodatne aktivnosti za uspješno upravljanje navedenog područja u prosincu 2016.) kao i s fazama procesa izrade prijedloga Plana upravljanja, koje su do ovog trenutka provedene.

Tijekom drugog dijela radionice, radom u grupama, sudionici su imali priliku, uvažavajući dosadašnje iskustvo i poznavanje spomenutog područja, sudjelovati u zonaciji zaštićenih područja delte Neretve (posebni rezervati ornitološki Pod Gredom, Orepak i Prud, posebni rezervat ihtiološko-ornitološki Delta Neretve – jugoistočni dio i dva značajna krajobraza Modro oko i jezero Desne te Predolac-Šibenica). Zonacija podrazumijeva podjelu prostora prema ciljevima zaštite i potrebama korištenja prilikom čega se određuju i smjernice za planiranje korištenja određenog područja.

Plan upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Delte Neretve strateški je dokument kojim se utvrđuje svrha područja ekološke mreže, stanje ciljnih vrsta i stanišnih tipova te određuju ciljevi upravljanja, aktivnosti potrebne za ostvarenje ciljeva i pokazatelji učinkovitosti upravljanja.

Plan upravljanja izrađuje se kroz uključivanje lokalnog stanovništva i svih ostalih dionika, kako bi se smjernice upravljanja odredile uvažavajući potrebe svih dionika i lokalnog stanovništva. Cilj je odrediti zajedničku viziju, ciljeve upravljanja i očuvanja zaštićenog područja, područja ekološke mreže i konkretne aktivnosti koje trebaju biti provedene u Delti Neretve sljedećih deset godina.

Rezultati prikupljeni tijekom zadnje radionice, koristit će se prilikom obrade podataka i njihovom implementiranju u konačan dokument prijedloga Plana upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Delte Neretve.

Nastavi čitati

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije