Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA U DOLINI NERETVE

Preko tisuću pacijenata pregledano u prva tri mjeseca rada Dnevne bolnice Metković

Točnije, u prva tri mjeseca rada u Dnevnoj bolnici Metković je pregledano 1150 pacijenata, a njih 60 je obavilo mali kirurški zahvat

Objavljeno prije

Dnevnu bolnicu Metković danas su posjetili gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, ravnatelj OB Dubrovnik Mario Bekić, pod čijom je ingerencijom i Dnevna bolnica u Metkoviću te župan Nikola Dobroslavić u društvu s pročelnicom UO za poslove župana i Županijske skupštine Žaklinom Marević i pročelnicom UO za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđicom Popović. Razlog posjeta je bio 1000 pacijent u prva tri mjeseca rada.

Točnije, u prva tri mjeseca rada u Dnevnoj bolnici Metković je pregledano 1150 pacijenata, a njih 60 je obavilo mali kirurški zahvat.

– Sukladno kadrovskim mogućnostima OB Dubrovnik, uhvatili smo jedan ritam koji je održiv i to nam je najvažnije. Katkada, nekim danima u tjednu imamo i po dva specijalista. Npr. danas imamo kolegu traumatologa i općeg kirurga te logopeda, a prošli petak dermatologa i plastičnoga kirurga. Podsjetit ću da su subspecijalnosti u Dnevnoj bolnici Metković sve grane interne medicine, kardiologija, plastična kirurgija, traumatologija, ortopedija, psihijatrija, logopedija, dermatologija. Svakim danom su tu liječnici. Ono što nam je želja –  kao što npr. dermatologija nije bila ugovorena kada se radio projekt s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, doveli smo dermatologa. Tako želimo još dovesti i anesteziologa kako bi se radili predoperativni anesteziološki pregledi zbog kojih trenutno veći broj ljudi mora ići u OB Dubrovnik. Želja nam je naviknuti stanovništvo iz doline Neretve da dolaze u Dnevnu bolnicu Metković jer, iako je ona dio Opće bolnice Dubrovnik, napravljena je kako bi se ljudima u dolini Neretve podigao standard zdravstvene zaštite, – rekao je ravnatelj Bekić.

Sveznalica 7400xXpx

Značaj rada Dnevne bolnice Metković istaknuo je i župan Nikola Dobroslavić.

– Ukupno 1150 pacijenata u prva tri mjeseca rada potvrđuje da smo, ne samo uspjeli realizirati ovaj projekt i izgraditi ovu prelijepu zgradu bolnice, nego da ona i funkcionira onako kako je to zamišljeno. Dakle, oni koji su sumnjali da će se to ostvariti te oni koji su mislili da je ovo samo lijepa investicija koja neće imati svrhu, nemaju pravo! Umjesto u Dubrovnik, pacijenti svakodnevno dolaze u Dnevnu bolnicu Metković na dnevne intervencije.  To je ono što smo htjeli i ono što smo postigli“, naglasio je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Dalibor Milan istaknuo je kako je izgradnjom Dnevne bolnice Metković poboljšana kvaliteta zdravstvene zaštite u dolini Neretve.

– Dnevna bolnica zaista funkcionira. Ono što je bitno da je njezinom izgradnjom poboljšana kvaliteta zdravstvene zaštite u Metkoviću i dolini Neretve. Mi u Gradu Metkoviću zaista aktivno radimo na poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite. Tako iz našega Proračuna svake godine za zdravstvo izdvajamo pola milijuna kn, – kazao je gradonačelnik Milan koji je komentirao i trenutnu situaciju u Domu zdravlja Metković, vezanu za odlazak tri liječnice obiteljske medicine.

– Pacijenti se ne moraju bojati. U Metkoviću se zaista dogodila ‘viša sila’. Naime, dvije liječnice su na porodiljnome, a jedna je liječnica otišla u prijevremenu mirovinu. Već smo pronašli zamjenu za jednu liječnicu, a siguran sam da će ravnatelj pronaći zamjenu za preostale dvije liječnice, – istaknuo je Milan s čim se složio i župan Dobroslavić koji je naglasio kako je situacija vezana za liječničko osoblje stabilna u DNŽ.

– U Metkoviću je jedan slučaj već riješen, a riješit ćemo i preostala dva. Nije jednostavno, ali činimo sve da imamo stabilnu situaciju te popunjenost u našim domovima zdravlja i ispostavama hitne medicine. Međutim, imamo dosta liječnika koji su pred mirovinom, a te situacije moramo i hoćemo riješiti, – naglasio je Dobroslavić.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije