Ostanimo u kontaktu

MATICA HRVATSKA METKOVIĆ

Predstavljena knjiga prof. Ljubića ‘Rasudbe hrvatske državnosti’ poziva na razmišljanje o hrvatskom identitetu

Objavljeno prije

U ponedjeljak u večernjim satima u Ustanovi za kulturu i sport, u organizaciji Matice Hrvatske Metković, predstavljena je knjiga Rasudbe hrvatske državnosti našeg publicista, politologa i novinara prof. Marka Ljubića.

Predstavljanje je otvorio prof. Božidar Lovrić kratkim biografskim crtama autora Ljubića i dr. sc. Sanje Bilač koji su predstavili ključne točke i probleme kojima se bavi knjiga, a koji ujedno predstavljaju goruća pitanja i probleme društveno-političkih zbivanja u Hrvatskoj. Večer je protekla u zanimljivom toku, a rasprave su potkovane primjerima iz struke (dr. sc. Bilač dugi niz godina aktivna je u odgojno-obrazovnom području, autorica udžbenika, bavi se , analizom tekućih zbivanja te na kraju i zajedničkim komentarom s pitanjima iz publike.

Dr.sc. Bilač u uvodnom govoru gorljivo upozorava na ignoriranje onoga što Hrvatsku čini dostojnom ponosa te hrvatskim izdajnicima koji iskrivljuju istinu o domovinskom ratu ili odlaze iz Hrvatske. Ističe činjenicu da postoji hrabra i nepoćudna Hrvatska “ona druga Hrvatska, domoljubi koji nisu spremni izdati Domovinu. Te domoljube nećete vidjeti, slušati i čitati u mainstream medijima. Takve domoljube možete pronaći na pojedinim lokalnim postajama i ponekim portalima. Takav čovjek, domoljub, prijatelj naroda – kako ga nazvaše, je i naš Marko Ljubić. On prenosi istinu, profesionalnu i kršćansku etiku, beskompromisno braneći svoj stav –rasudbe.” Tim riječima uvodi u Ljubićev “novinarski talent, profesionalnost, literarnu crtu i hercegovački bunt iskrenog domoljuba, te istančan jezični stil i dramaturšku strast kojom portretira svoje likove sadržajem i strukturom knjige u pet poglavlja: Nacionalnom identitetu, Društvenim podjelama i negatorima hrvatske državnosti, Političkom srpstvu, Hrvatima u BiH i Političkoj kulturi.”

Sam autor, porijeklom iz Širokog Brijega, naglasio je uz iznimku osobne priče, kako je ponosan što ima priliku biti u Metkoviću gdje mu se rodio sin te naglašava stratešku važnost Metkovića. Naglašava da državnost nema granica i počiva na neupitnom pravu svakog naroda da se osvijesti da i sam unutar okvira ostalih funkcija upravlja svojom sudbinom, a institucije izravno utječu na narod te se ne treba odricati onoga što nas karakterizira nego biti ponosan. Na pitanje provincijalizma komentira da je problem Zagreba i državnih institucija gdje ga ne bi trebalo biti kao hijerarhijske strukture. Naglašava da nije pripadnik nijedne stranke već nastoji ocjenjivati postupke, a ne ljude. 

U komentarima i pitanjima publike progovorilo se o neaktivnosti i političkoj pasivnosti mladih (ali i intelektualaca) koja potiče iz odgoja i obrazovanja te novih promjena koje kroje kurikulum; o Istanbulskoj konvenciji – problemu njene složenosti i potrebi demistifikacije politike na većoj razini jer mnogi terminološki koncepti služe za prevaru ljudi za načine predstavljanja (sličnih?) političkih ideja kroz prizme desnih i lijevih glasača, kako objašnjava Ljubić. Kvalitetno su načeta brojna pitanja zbog kojih bi cijelu večer mogli provesti u komunikaciji, nadati se i većem odazivu poglavito mladih i učenika, pokušavajući pobuditi svijest o aktivnom građanstvu, ali i aktivnim bivanjem Hrvatom uz njegovanje našeg identiteta i domoljublja – vrijednostima koje se najviše stječu odgojem.

Piše: Marta Lučić / Metković NEWS

 

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije