Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

MATICA HRVATSKA METKOVIĆ

Predstavljena knjiga prof. Ljubića ‘Rasudbe hrvatske državnosti’ poziva na razmišljanje o hrvatskom identitetu

Objavljeno prije

U ponedjeljak u večernjim satima u Ustanovi za kulturu i sport, u organizaciji Matice Hrvatske Metković, predstavljena je knjiga Rasudbe hrvatske državnosti našeg publicista, politologa i novinara prof. Marka Ljubića.

Predstavljanje je otvorio prof. Božidar Lovrić kratkim biografskim crtama autora Ljubića i dr. sc. Sanje Bilač koji su predstavili ključne točke i probleme kojima se bavi knjiga, a koji ujedno predstavljaju goruća pitanja i probleme društveno-političkih zbivanja u Hrvatskoj. Večer je protekla u zanimljivom toku, a rasprave su potkovane primjerima iz struke (dr. sc. Bilač dugi niz godina aktivna je u odgojno-obrazovnom području, autorica udžbenika, bavi se , analizom tekućih zbivanja te na kraju i zajedničkim komentarom s pitanjima iz publike.

Dr.sc. Bilač u uvodnom govoru gorljivo upozorava na ignoriranje onoga što Hrvatsku čini dostojnom ponosa te hrvatskim izdajnicima koji iskrivljuju istinu o domovinskom ratu ili odlaze iz Hrvatske. Ističe činjenicu da postoji hrabra i nepoćudna Hrvatska “ona druga Hrvatska, domoljubi koji nisu spremni izdati Domovinu. Te domoljube nećete vidjeti, slušati i čitati u mainstream medijima. Takve domoljube možete pronaći na pojedinim lokalnim postajama i ponekim portalima. Takav čovjek, domoljub, prijatelj naroda – kako ga nazvaše, je i naš Marko Ljubić. On prenosi istinu, profesionalnu i kršćansku etiku, beskompromisno braneći svoj stav –rasudbe.” Tim riječima uvodi u Ljubićev “novinarski talent, profesionalnost, literarnu crtu i hercegovački bunt iskrenog domoljuba, te istančan jezični stil i dramaturšku strast kojom portretira svoje likove sadržajem i strukturom knjige u pet poglavlja: Nacionalnom identitetu, Društvenim podjelama i negatorima hrvatske državnosti, Političkom srpstvu, Hrvatima u BiH i Političkoj kulturi.”

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Sam autor, porijeklom iz Širokog Brijega, naglasio je uz iznimku osobne priče, kako je ponosan što ima priliku biti u Metkoviću gdje mu se rodio sin te naglašava stratešku važnost Metkovića. Naglašava da državnost nema granica i počiva na neupitnom pravu svakog naroda da se osvijesti da i sam unutar okvira ostalih funkcija upravlja svojom sudbinom, a institucije izravno utječu na narod te se ne treba odricati onoga što nas karakterizira nego biti ponosan. Na pitanje provincijalizma komentira da je problem Zagreba i državnih institucija gdje ga ne bi trebalo biti kao hijerarhijske strukture. Naglašava da nije pripadnik nijedne stranke već nastoji ocjenjivati postupke, a ne ljude. 

U komentarima i pitanjima publike progovorilo se o neaktivnosti i političkoj pasivnosti mladih (ali i intelektualaca) koja potiče iz odgoja i obrazovanja te novih promjena koje kroje kurikulum; o Istanbulskoj konvenciji – problemu njene složenosti i potrebi demistifikacije politike na većoj razini jer mnogi terminološki koncepti služe za prevaru ljudi za načine predstavljanja (sličnih?) političkih ideja kroz prizme desnih i lijevih glasača, kako objašnjava Ljubić. Kvalitetno su načeta brojna pitanja zbog kojih bi cijelu večer mogli provesti u komunikaciji, nadati se i većem odazivu poglavito mladih i učenika, pokušavajući pobuditi svijest o aktivnom građanstvu, ali i aktivnim bivanjem Hrvatom uz njegovanje našeg identiteta i domoljublja – vrijednostima koje se najviše stječu odgojem.

Piše: Marta Lučić / Metković NEWS

 

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije