Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PLIN I DALJE PROBLEM

Pred stanarima Industrijske odlučujući vikend

Objavljeno prije

Sastanak stanara Industrijske s Petrovom

Sinoć u Zgradi političkih stranaka u Metkoviću održan je sastanak dijela stanara Industrijske ulice sa gradonačelnikom grada Metkovića Božom Petrovom, na još uvijek goruću temu plina. Koliko god se trudilo približiti stajališta, nema nekog velikog pomaka. Grad Metković je pomogao u korispodenciji stanara i INA-e, te je par puta spriječio obustavu isporuke energenta. Očito je da Grad u jednom segmentu pomaže, ali nikako, zbog osjetljivosti tematike ne želi preuzeti samu distribuciju.

Na mnoga je pitanja Gradonačelnik pokušao odgovoriti, ali evidentno je da ga ova tema samo živcira i umara i da je indirektno spreman samo kozmetički pomoći u pronalaženju rješenja. Petrov je vrlo racionalno objasnio da vrijeme curi, tako da ako se ovog vikenda građani ne dogovore, već početkom idućeg tjedna ostat će bez energenta. To je priča – ja sam vam rekao. Po našem slobodnom mišljenju Grad želi pomoći, ali ne želi preuzeti problem na sebe, jer ih trenutno više zanima rješavanje zaostalih dugova prethodne vlasti i parlamentarni izbori. Trebali bi se sjetiti da ih upravo ovi građani zaokružuju i da sve ovo ima i političke posljedice, bile one pozitivne ili negativne. U jedno trenutku je Petrov izjavio da je MOST kao stranka spreman kupiti ventile za zatvaranja dotoka energenta do onih stanova, koji ne žele nastaviti koristiti plin kao energent i za eventualne neplatiše. Znači spremni su pomoći u zatvaranju, a ne otvaranju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Neke čudne sile vladaju čitavo vrijeme, nije Platanus firma koja ima veliko srce i dostavlja par tona plina bez ugovora, pa eto nek se ljudi kupaju, griju, nego je Platanus davno bacio oko na INA-no, sada već ugašeno postrojenje, te ga na ovaj način želi preuzeti. Gospodin Boras, naš majstor za plinifikaciju također je vidio zaradu u ovome, a Corrigo iz Makarske želi sklopiti ugovore sa što više stambenih jedinica. Grad bi ako je ikako moguće, ne uvukao se u samu distribuciju, te samo stavlja na dispoziciju komunalnog redara, a vladanje gradom zamišlja drugačije, a ovo oko plina doživljava kao nepotrebno iscrpljivanje.

Dakle, Grad je već ponudio svog komunalnog redara na raspolaganje (koji ima potrebno znanje i obuku), pred stanovnicima je već paušal za održavanje instalacija i spremnika, stoga se ne vidi razlog zašto Grad preko jedne od svojih komunalnih firmi ne bi preuzeo isporuku plina, kao što je to u jednom trenutku, na sastanku kada je Platanus prekinuo isporuku plina, stanarima obećao zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja. Grmoja je tada kazao da ta djelatnost ne bi radila s dobiti, nego bi bila isključivo na korist stanarima, kao zaštita za sličan scenarij. Petrov je sinoć kazao kako zbog male količine plina Grad ne može nabavljati plin po konkurentnoj cijeni, te da je to jedini problem. Logički se nameće, ako se ne ide na dobit, plin će se stanarima distributirati po istoj cijeni, i samim tim stanari će imati istu cijenu kao i do sada, dok su svi ostali troškovi već zaračunati u paušalu, a kao primjer navedimo da gradska Čistoća već ima potrebnu administraciju jer bi se radilo o maksimalno 70 računa. Većina stanara nadala se većem angažmanu gradonačelnika Petrova i Grada, pa je na kraju sastanak napustila pomalo razočarana.

Tko je Renato Sršen i koga on predstavlja, brani ili zastupa, i po kojoj osnovi dozvoljava sebi mogućnost razbijanja bilo kojeg dogovora ili zaključka koji nije u skladu sa nama nepoznatim dogovorom s Trojanovićem i možebitnim Corrigom. Nama je u razgovoru otvoreno rekao da ne bi potpisao ugovor sa Gradom, pitamo se zašto(?), a u isto to vrijeme grlato zastupa interese stanara.

Također, Sršen nam je u razgovoru rekao da se Platanus ponudio da preuzme i isporuku plina i održavanje plinskih instalacija te da građanima sve to ukalkulira u cijenu plina kako ne bi plaćali paušal koji se već sada popeo do 105,00 kuna. Međutim, tu se gospodin Sršen pozvao na sve stanare i rekao da to ne želi, i da su tu opciju ukinuli jer ih tada taj isti Platanus, u kojeg se u jednom trenutku ima povjerenja – a u drugom ne, može dovesti do toga da plaćamo abnormalnu cijenu plina. A na sastanku s gospodinom Trojanovićem stanari su upravo to od Platanusa i tražili.

Zašto se karte ne otvore do kraja i kaže se narodu jednostavna istina. Stanari su dovedeni u poziciju da ih bilo koji distributer nakon povlačenja INA-e može ucjenjivati cijenom i uvjetima isporuke plina, zbog činjenice što su sve instalacije prilagođene ovom energentu, a upravo je to gradonačelnik trebao spriječiti. Postavlja se pitanje kako bi se postavio da se radi od 500 stanova, da li bi ga tada više politički ‘zasvrbilo’.

Ova pozicija stanara je potpuno neprihvatljiva i taoci su loših politika, loših dogovora i potpune ljudske neosjetljivosti. Priča, ako ne pristanete – gubite, je priča za malu djecu. Ovdje je INA krivac jer se povukla iz projekta, a koja je pravna pozicija same infrastrukture unutar INA-inog bivšeg postrojenja, da li se prodaje, da li se iznajmljuje i pod kojim uvjetima Platanus trenutno gospodari spremnicima. Možda će Platanus već za mjesec dana postati vlasnik i prostora i svih spremnika, uključujući onaj najveći, da li bi i tada ovi ucijenjeni stanari Platanusu plaćali zagrijavanje isparivača? U ovoj priči je malo dobre volje i istine, a žestoki zagovornici Platanusa neka se odvaže i kažu istinu. Bilo dobro ne igrati se sudbinama ljudi, jer stanarima je dozlogrdilo i nitko ne voli biti ucijenjen. I stanari su saslušali i odslušali Božu Petrova koji je izabrao Corrigo, kao prinudnog upravitelja zgrada. To je bila njegov odluka. Sad neka predstavnici stanara svakog od pet ulaza, Corrigo kao upravitelj zgrade i Grad nađu pravično rješenje.

Sinoćnjim dogovorom Grad je ponudio svog komunalnog redara koji je tokom današnjeg dana popisivao tko od stanara želi nastaviti koristiti plin s ponuđenim uvjetima. Neslužbeno doznajemo da ponuđene uvjete podržava svega oko 40 stanara, ne treba ni izostaviti opciju da u tom vremenu određen broj stanara i nije bilo doma, ali po skupljenim informacijama taj paušal bi se mogao popeti i do, možda i preko, 150,00 kuna.

Večeras u 20.00 sati u Zgradi političkih stranaka je zakazan sastanak sa Platanus-om kako bi se dogovorili povoljniji uvjeti Ugovora za distribuciju plina. Kako će se stvari razvijati s obzirom na nastalu situaciju pratite na Metkovic NEWs-u.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije