Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

EUROPSKI DAN PREBROJAVANJA PTICA

Prebrojane ptice na području Neretve

Objavljeno prije

Prebrojavanje ptica u Neretvi

U sklopu Europskog dana prebrojavanja ptica 2014. djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na prebrojavanju ptica močvarica u dolini Neretve u suradnji s Hrvatskim ornitološkim društvom – ornitološkom postajom Metković i Ornitološkim društvom Brkata sjenica iz Metkovića.

Sveznalica 7400xXpx

Spomenuto prebrojavanje provodilo se uz stručno vodstvo Bariše Ilića, voditelja Ornitološke postaje Metković, Hrvatskog ornitološkog društva i suradnika Zavoda za Ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ujedno i predsjednika Ornitološkog društva Brkata sjenica. Prebrojavanje se odvijalo na području delte Neretve – međunarodno važnom području za ptice u sklopu obuhvata ekološke mreže Natura 2000.

Cilj Europskog promatranja ptica 2014. je podići svijest javnosti o ljepoti seobe ptica i potrebama ptica selica na gnjezdilištima, seobenim pravcima i zimovalištima na Mediteranu i Africi. Europsko promatranje ptica godišnji je događaj koji se sastoji od mnogih aktivnosti organiziranih na nacionalnom nivou. Na organiziranim promatranjima prebrojavaju se ptice i sudionici, što se ujedno prijavljuje Europskom centru. Na razini Hrvatske podatke prikuplja Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ovogodišnje prebrojavanje odvijalo se na nekoliko lokacija u području doline Neretve; posebni ihtiološko-ornitološki rezervat Orepak, zatim područje ekološke mreže Natura 2000 Ušće Neretve, značajni krajobraz Modro oko i jezero uz naselje Desne i  jezero Parila.

Prema prikupljenim podacima ovogodišnjeg prebrojavanja ptica među kojima su zabilježene vrste patki, čaplji, pozviždača, gnjuraca i dr., u jutarnjem preletu preko Metkovića najbrojniji su bili mali vranci, zatim na području ornitološkog rezervata Orepak kokošica, mali vranac i eja močvarica. Na području ušća zabilježeno je dosta čvoraka, malih vranaca i galeba klaukovaca, kao i riječnih galebova te u naselju Desne također i suri orlovi. U Parilima su bili najbrojniji galeb klaukovac, mali vranac i patka zviždara.

U ovom tradicionalnom prebrojavanju, samo u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača svake godine, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća. Prebrojavaju se i ptice i promatrači, dok se europskog koordinatora izvještava putem nacionalnih koordinatora.

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Sveznalica 7400xXpx

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije