Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POLITIKA

Povratak Matka Radonića u politiku – preuzima pločanski HSLS

Matko Radonić, nekadašnji prvak HSLS-a u Pločama vraća se u aktivnu politiku

Objavljeno prije

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, raspustio je ogranak u Pločama obzirom na činjenicu da donedavna predsjednica Deni Katić nije ispunila minimalna očekivanja. Podsjećamo, HSLS je u Pločama na čelu sa Deni Katić na prošlim lokalnim izborima doživio neuspjeh nakon čega nije održan ni jedan stranački sastanak, a ni izborna skupština.

Potom je Deni Katić napustila HSLS kao što je to svojedobno učinila i kao nekadašnja članica HDZ-a i Škanja. Nije poznato hoće li se Deni Katić nastaviti baviti politikom možda u SDP-u ili nekoj drugoj stranci. Dosad je, naime, pokazala, da ne mari previše za ideologiju, piše portal Megamedia.

Vodstvo nad pločanskim HSLS-om je, podsjećamo, preuzela od Matka Radonića. „Radonićev“ HSLS, za razliku od onoga kojeg je vodila Deni Katić, bilježio je uspjehe tijekom proteklih godina. Zajedno sa HDZ-om i bivšim gradonačelnikom Krešom Vejićem, HSLS je sudjelovao u koalicijskoj gradskoj vlasti u dva mandata od 2009.do 2017.godine. Nije tajna da je u izvrsnim odnosima sa HDZ-ovom ministricom Marijom Vučković koja je jedno vrijeme obnašala i dužnost predsjednice pločanskog HDZ-a. Matko Radonić može se pohvaliti i odličnim uspjesima na izborima za Mjesne odbore.

Sveznalica 7400xXpx

U međuvremenu se Matko Radonić posljednjih godina povukao iz aktivne politike, no kako stvari sada stoje, slijedi veliki povratak, a prvi korak bit će izborna skupština HSLS-a u Pločama. Nakon toga se očekuje izlazak na sljedeće lokalne izbore. Ostaje nepoznato, hoće li HSLS zajedno sa HDZ-om ili će ovaj put izbore odraditi samostalno.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije