Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300

MUNGOS U DOLINI NERETVE

Pojavu mungosa – invazivne vrste pojasnili iz ornitološkog društva ‘Brkata sjenica’

VIDEO Mungos – Mala zvijer! ‘Očito da ga je netko navikao hraniti, nema straha šeta uokolo i promatra radoznalo, valjda očekuje hranu’

Objavljeno prije

Slijedom komentara po društvenim mrežama na video objavu mungosa u dolini Neretve, pojavu te invazivne vrste pojasnili su iz ornitološkog društva ‘Brkata sjenica’.

Nakon reakcije pratitelja malo pojašnjenje oko mungosa, – pojašnjava Bariša Ilić.

Mungos! – Invazivna vrsta!

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Mali mungos je grabežljivac koji je na otok Mljet, a poslije i Korčulu, Brač i Šoltu unesen u kolovozu 1910. godine, a uneseno je na Mljet po dostupnim podatcima 11 jedinki. Mungos se razmnožava dva pa i tri puta godišnje i slijedom toga danas njegova populacija nije više samo na otocima već je prisutna širom juga Dalmacije do rijeke Neretve. Nalazi se na popisu opasnih invazivnih vrsta EU što znači da će Republika Hrvatska odnosno odgovarajuće službe morati poduzimati ozbiljnije korake o smanjivanju (ne uništavanju) populacije mungosa u Hrvatskoj.

Mungos se hrani kukcima, manjim glodavcima, zmijama i ostalim gmazovima, a kad ponestane hrane koja mu je dostupna počinje “pustošenje“ ptičjeg svijeta i njihovih jaja što predstavlja velike probleme fauni juga Dalmacije, a ako nastavi širenje bez kontrole i ostali dio Dalmacije bit će u opasnosti.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

U Neretvi je prisutan na cijelom teritoriju gdje ga susrećem u svojim obilascima i to u velikim brojevima.

– Tako sam prije sedam ili osam godina pronašao prve jedinke koje su prešle Neretvu što znači da mu je prva prirodna barijera rijeka Cetina. Obje jedinke koje sam pronašao stradale su od automobila, prvu sam vidio između Vida i Metkovića živu uz cestu da bi je nakon nekoliko dana vidio stradalu na cesti. Druga jedinka stradala je na nadvožnjaku točno u pravcu centra Tomy. Podatci su proslijeđeni u ministarstvo tako da podatci postoje u službama RH. Postoji još jedan podatak (rekao mi je sugrađanin koji ga je vidio) da je viđen gdje prelazi cestu na Novim selima ali po opisu nisam siguran da je to mungos možda prije lasica ili nešto treće, – istaknu je čelnik ornitolopkog društva ‘Brkate sjenice’ Bariša Ilić.

KOMENTAR NA VIDEO Mungos – Mala zvijer!

“Očito da ga je netko navikao hraniti, nema straha šeta uokolo i promatra radoznalo, valjda očekuje hranu”.

OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA METKOVIĆ

Do petka traju audicije za upisi u prvi razred 2024./2025. školske godine

Objavljeno prije

Osnovna glazbena škola Metković otvara prijave za audiciju za upis u prvi razred 2024./2025. školske godine. Prijave se vrše isključivo online do petka, 24.05.2024. godine.

Sve potrebite informacije i upute, kao i sama prijavnica nalaze se na mrežnoj stranici OGŠ Metković.

OGŠ Metković

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

 

 

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Šambrole
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije