Ostanimo u kontaktu

PROJEKT HOLISTIC

Potresi tema međunarodnog sastanka IPA and EU Policy Makers International Seminar

Objavljeno prije

Projekt HOLISTIC

U sklopu provedbe aktivnosti projekta HOLISTIC članovi projektnog tima Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na sastanku i studijskom posjetu u talijanskom gradu Venzoneu.

Dubrovačko-neretvanska županija je putem ovog projekta izvršila mjerenja u tridesetak objekata od javnog interesa na području otoka, poluotoka Pelješca, Neretve, Dubrovačkog primorja, Dubrovnika, Župe Dubrovačke i Konavala. Cilj mjerenja je utvrditi stanje potresne ugroženosti  građevina te procijeniti na kojima bi se eventualno trebalo obaviti dodatne građevinske radnje u cilju učvršćivanja objekta.

Voditelj projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županije Mato Tomljanović također je tom prigodom predstavio i obrazac takozvane Zelene knjige koje će u nekoliko poglavlja prikazivati rezultate projekta HOLISTIC te postaviti teme za raspravu iz područja prostornog planiranja, građevinarstva i arhitekture s ciljem sigurnije gradnje i sanacije postojećih zgrada od strateškog interesa.

Projekt HOLISTIC ukupno je vrijedan preko 9 milijuna i 300 tisuća eura, a u njegovoj realizaciji sudjeluju dvadeset partnera iz 8 europskih zemalja. Projektne aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija odnose se osim na prevencije i na sustave uočavanja požara i na procjene ugroženosti te smanjenje mogućnosti posljedica potresa. Vrijednost ovog dijela projekta je 400 tisuća eura i u 85 postotnom iznosu sufinancirana je sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC.

Gradić Venzone i njegova okolina u talijanskoj regiji Julijska krajina su 1976. godine u dva navrata u razmaku od tri mjeseca pretrpjeli dva potresa snage 6.1 stupnja po Merkalijevoj ljestvici u kojima je živote izgubilo više od tisuću ljudi. Ljudske žrtve u potresima uzrokovanje su uglavnom rušenjem neadekvatno izgrađenih objekata ili objekata izgrađenih na neodgovarajućoj podlozi.

Uz projektne timove sastanku su prisustvovali stručnjaci koji se bave područjem istraživanja i organizacije spašavanja u potresima. Predstavljene su tehnološke mogućnosti u prikupljanju informacija putem mjernih instrumenata za utvrđivanje stanja ugroženosti javnih zgrada i prostora u potresima.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije