Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

BESPOVRATNA SREDSTVA

Potpore za razvoj poljoprivrednog gospodarstva i poduzetništva u 2014.

Objavljeno prije

Potpore sa bespovratnim sredstvima za razvoj poljoprivrednog gospodarstva i poduzetništva u 2014. godini provoditi će se u kategorijama:

a) Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na OPG

Cilj podmjere: je stvoriti alternativu za nedovoljno iskorištenu radnu snagu za zapošljavanje na gospodarstvu u nepoljoprivrednim djelatnostima i uslugama.

Ruralni turizam je dobar primjer komplementarne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, a mnogim obiteljskim gospodarstvima može pružiti priliku razviti održivu djelatnost na gospodarstvu.

Prihvatljivi korisnici: Prihvatljivi korisnici unutar ove mjere su nositelj ili članovi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Prihvatljiva ulaganja:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • ulaganja u turizam
 • ulaganje u izravnu prodaju proizvoda
 • ulaganje u preradu
 • ulaganja u zanatske usluge i obrte vezane uz poljoprivredu, šumarstvo, tradiciju i izrada suvenira

Visina i intenzitet potpore:

 • minimalna vrijednost javne potpore po korisniku iznosi 3.500 €
 • maksimalna vrijednost javne potpore po korisniku iznosi 70.000 €

Potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih sredstava za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području. Potpora se isplaćuje u najmanje dvije rate u razdoblju koje ne prelazi pet godina. Isplata zadnje rate uvjetovana je izvršenjem svih aktivnosti sadržanih u poslovnom planu.

 

b) Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima u rangu mikro i malih gospodarskih subjekata

Cilj podmjere: Cilj diversifikacije je pružiti ekonomsku aktivnost koja će privući ljude da žive i rade u ruralnim područjima.

Prihvatljivi korisnici:

 • mikro i mali gospodarski subjekti koje se bave nepoljoprivrednom djelatnošću osnovani kao OPG-i, obrti, trgovačka društva ili zadruge

Prihvatljiva ulaganja:

 • ulaganja u turizam na ruralnom području
 • preradu i traženje proizvoda
 • ulaganja u tradicijske obrte , suvenire
 • ulaganja u obnovljive izvore energije
 • pružanje usluga u ruralnim područjima (IT centri, radionice za popravak poljoprivrednih i šumarskih strojeva, dječji vrtić i igraonica za djecu, sportsko – rekreativnih centara za mlade i odrasle, veterinarske usluge, pružanje usluga opskrbe stanovništva ruralnih područja, usluga skrbi za starije i nemoćne osobe)

Visina potpore:

 • min vrijednost javne potpore po investiciji iznosi 3.500 €
 • max vrijednost javne potpore po korisniku iznosi 200.000 € u 3 kalendarske godine (primjenjuju se „de minimis“ pravila potpore)

Intenzitet potpore:

 • iskazan kao udio sredstava javne potpore u prihvatljivim izdacima investicije iznosi 50% prihvatljivih izdataka.
PRIPREMA: Za pripremu projekata potrebno je odmah poduzeti potrebne korake kako bi projekti bili spremni za prijavu na natječaje koji će se objavljivati u 2014. godine.

Prenosi: Adria bonus

ČISTOĆA METKOVIĆ

Potpisan ugovor za izgradnje kompostane Metković

Objavljeno prije

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su danas direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Vrijednost radova je 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci.

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

– Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije