Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300

I. FAZA PROJEKTA U OPUZENU

Pokušalište za agrume započelo sa sortnim istraživanjem, zasađeno prvih deset sorti mandarine i naranče

Objavljeno prije

Na novom pokušalištu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) koje je smješteno na području Crepine nedaleko Opuzena, stručnjaci HAPIH-ovog Centra za voćarstvo i povrćarstvo podigli su ovih dana na površini od 1,1 ha nasad sorti agruma koje se trenutno najviše uzgajaju u dolini Neretve.

Riječ je o projektu pokrenutome na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije, a zemljište na kojem se nalazi pokušalište otkupila je Dubrovačko-neretvanska županija te ga je, temeljem potpisanoga Sporazuma, ustupila HAPIH-u čiji će stručnjaci provoditi znanstveno-stručna istraživanja.

Svrha postavljanja ovog pokusa je unaprjeđenje uzgoja ovih voćnih vrsta u dolini Neretve, i to istraživanjem postojećih te uvođenjem novih introduciranih sorti. Istraživanjem se namjerava sadašnju proizvodnju agruma obogatiti novim sortama kako bi se proširilo vrijeme dozrijevanja standardnih sorti dosadašnje proizvodnje, a time i njihova dužeg trženja.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Realizacijom prve faze sadnje započela je i prva faza istraživanja u kojoj su postavljeni pokusi na sedam sorti mandarina (Iwasaki, Kawano Wase, Saigon, Okitsu, Ichimaru, Zorica rana, Chahara), četiri sorte limuna (Eureka, Lisbon, Lunario, Meyer) i tri  sorte naranče (Tarocco Roso, Valencia, Washington). Cilj ovog istraživanja je utvrditi morfološka, pomološka i kemijska svojstva pojedine sorte na predmetnom mikrolokalitetu. Dobiveni podaci služit će kao standard koji će se komparirati sa sortama buduće introdukcije.

HAPIH je u kontaktu s vodećim institucijama koje rade istraživanja na agrumima, kao i rasadničkim kućama koje proizvode najnoviji sortiment i ta će razmjena saznanja i iskustava biti implementirana u pokušalište te dostupna svim zainteresiranim proizvođačima, institucijama i medijima.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

TRAŽITE ZDRAVIJE PROIZVODE

Pekarstvo Metkovka predstavlja novi proizvod ‘Bakin kruh’ 500g

Objavljeno prije

Pekarstvo Metkovka, proizvođač kruha s bogatom poviješću i tradicijom u proizvodnji kvalitetnih pekarskih proizvoda, s ponosom najavljuje novi artikal u svojoj ponudi.

Od petka, 24. svibnja 2024., za vas pripremamo ‘Bakin kruh‘ od 500g, zdraviju opciju za potrošače koji traže proizvode bez aditiva. Ovaj kruh je ručno napravljen od prirodnih sastojaka: brašna, vode, soli i kvasca.

Poštovani kupci, želimo izraziti veliku zahvalnost za vašu vjernost našim proizvodima.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Vaša Pekarstvo Metkovka

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije