Ostanimo u kontaktu

POVEZIVANJE JUGA BIH S EU

Pogledajte gradilište i prve metre tunela na dionici autoceste kod Počitelja

Objavljeno prije

Izgradnja 11 kilometara duge dionice Počitelj – Zvirovići na autocesti A1 odvija se u punom jeku. Već su iskopana i prva 33 metra sa izlazne strane tunela Počitelj.

Šef projekta iz JP Autoceste Vanja Podhradski s ponosom nam je pokazao radilište gdje brojne mašine i radnici rade na velikom projektu kojim će se južni dio Bosne i Hercegovine povezati sa Europskom unijom.

Iskopano 33 metra tunela Počitelj

Portal Klix.ba je imao priliku među prvima ući u 33 metara iskopan dio tunela i osjetiti miris svježeg betona. Tijekom obilaska radilišta osjetili smo i miris prašine, vidjeli nasipe za budući dio autoceste, te uz pomoć stručnjaka doznali i fotografirali zanimljive detalje s najaktivnijih dijelova radilišta.

”Na južnom portalu, odnosno izlaznom djelu tunela Počitelj trenutno su u tijeku iskopi lijeve i desne tunelske cijevi – lijeva cijev je iskopana 33 metra, a desna je tek započeta”, kazao nam je Podhradski pri ulasku u novoiskopani dio tunela.

Pokazujući urađeni dio tunela, pojašnjava nam kako je ovaj tunel u povoljnoj stijenskoj masi, kojoj se podgradni sistem tunela prilagođava.

”Radi se austrijskom tunelskom metodom. To znači da se radi iskop punog profila tunela. Jedan ciklus obuhvaća kartiranje čela, bušenje minskih bušotina i miniranje, iskop izminirane stijenske mase, izgradnja podgrade, u kombinaciji od mlaznog betona, armaturnih mreža i lukova. Po potrebi se uključuju dodatne mjere osiguranja”, detaljno nam pojašnjava Podhradski.

Podgradna masa kako ističe ustvari je konstrukcija koja osigurava i sprječava deformaciju stijenske mase.

”Ako se prilikom radova ustanove loši uvjeti, onda se rade dodatne mjere osiguranja predviđene projektnom dokumentacijom”, pojašnjava nam Podhradski.

Međutim za sada po njegovim riječima radovi se odvijaju u najboljem redu i ne odstupa se od predviđene dinamike.

Uz sve navedeno jako je važno s obzirom na specifičnost posla da je sigurnost radnika na visokom nivou, što nam je potvrdio poslovođa smjene koju smo zatekli na radilištu Edhem Fejzić.

On pojašnjava kako se austrijska tunelska metoda koja se provodi pokazala uspješnom. Uz sve to kako od radnika doznajemo jako je važan raspored smjena, koji ne iscrpljuje radnike, ali ne umanjuje produktivnosti na radilištu.

”Radimo u tri smjene, u turnusima po 8 sati”, kazao je jedan od radnika.

Nastavljajući obilazak radilišta fotografirali smo i veličanstveni pogled na mjesto gdje će biti izgrađen najduži i najviši most na autoputu A1, a šef projekta Vanja Podhradski koji nam je omogućio da javnosti prenesemo dio aktivnosti na jugu zemlje, ističe ako je ovaj projekt toliko značajan i važan da bi trebalo biti čast i ponos svakom tko sudjeluje u njemu.

Trasa autoceste poddionice Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača, čime će Bosna i Hercegovina biti direktno povezana sa Europskom unijom.

Povezivanje s EU

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Projekt Počitelj – Zvirovići je podijeljen u dva lota: LOT 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) čija vrijednost iznosi 56.522.840,50 eura bez PDV-a.

Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 2 (Most Počitelj) iznosi 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Radovi su počeli krajem prošle godine, a predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci.

Izvođač radova za LOT1 je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok je izvođač radova za LOT2 (Most Počitelj) konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izvor: klix.ba

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Još jedan dan bez novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji niti danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od jučer uzetih 15 uzoraka, 6 je negativnih, a za 9 se još čekaju rezultati. Dva uzorka poslanih na analizu prekjučer, a za koje rezultate nismo imali do slanja prošlog priopćenja, su također negativni. Danas je još jedna osoba ozdravljena, također iz Dubrovnika.

Od početka pandemije na analizu u Zagreb je poslano je 3140 uzoraka.

U dubrovačkoj Općoj bolnici broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na COVID i dalje se nije mijenjao te su na Zaraznom odjelu smještene 2 osobe.

S današnjim danom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji više nema osoba u samoizolaciji. Inače, od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije