Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POWERPROGRESSIVEART PREDSTAVLJA

Platforma za umjetnost, znanost i edukaciju – Powerweb: delta – larpurlartizam

Objavljeno prije

Larpurlartizam je prva manifestacija i svečano otvorenje ovogodišnjih događanja na Platformi za umjetnost, znanost i edukaciju – Powerweb, delta – larpurlartizam udruge PowerProgressiveArt.

Prostor Larpurlartizma je pješčana prirodna plaža s okolnim pješčanim pličinama i lagunama u suradnji sa Kiteboarding Komin. Zdravim pristupom životu i svim ljudskim djelatnostima, PowerProgressiveArt predstavlja umjetničku i znanstvenu poslasticu na području svjetskog rezervata zaštićenog Ramsarskom konvencijom.

Sveznalica 7400xXpx

Izvor našeg Larpurlartizma je uživanje u istini, ljepoti i ljubavi, a temelji se na izložbi skulptura recentnih hrvatskih i stranih umjetnika te koncertu klasične glazbe mladih solo izvođača.

Na izložbi izlažu hrvatski i strani umjetnici među kojima su: Ana Gizdić, Livia Maričić, Marin Marinić i Georgette Yvette Ponte.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Koncert izvode: Marina Cindrić, Kristina Dodig, Ivan Vladimir.

Znanstveni dio Larpurlartizmu priložiti će mag. educ. mat. Maja Štajduhar predavanjem “Zrnca pijeska”.

Program: 

19.00 – djelovanje udruge PowerProgressiveArt u delti Neretve, Marija Sršen
19.15 – mag. educ. mat. Maja Štajduhar “Zrnca pijeska”, predavanje
19.45 – koncert   Marina Cindrić – klarinet, Kristina Dodig – flauta, Ivan Vladimir – gitara
20.00 – svečano otvorenje izložbe

Na prostoru Kiteboarding Komin izložba je otvorena do 12. 7.
U Prirodoslovnom muzeju Metković, u periodu od 13. 7. – 15. 9. također možete pogledati izložbu.
10. 7. posjet Dubrovniku

PowerProgressiveArt povezuje ljude i stvara suradnje – Powerweb kroz umjetnost, znanost, kulturu, kulturnu i prirodnu baštinu Hrvatske, Europe i svijeta. Radimo inovativne projekte na arheološkim lokalitetima, područjima od posebne kulturne i prirodne važnosti i spomenicima nulte kategorije. U rujnu 2015. u okviru Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj stvorili smo impozantnu izložbu skulptura naziva Ritus celebrandi te održali Međunrodni kongres – Javne politike, baština i lokalni razvoj u suradnji s udrugom Prokultura i Uredom državne uprave SDŽ u Splitu.

U studenom 2015. samostalno smo ustanovili Platformu za umjetnost, znanost i edukaciju otvorenjem tri umjetničke izložbe (Prirodoslovni muzej Metković, Arheološki muzej Narona, Gradski kulturnio središte) te Interdisciplinarnim skupom pod zajedničkim nazivom: Kulturna baština Delta (suorganizator grad Metković).

U antičkoj Naroni vodimo tematske umjetničke i edukacijske projekte bazirane na zaštiti, samom lokacijom naglašene, prirodne i kulturne baštine. Od 2011. uspješno surađujemo sa osnovnim i srednjim školama, pa je djelatnost PowerProgressiveArt u edukacijskim programima uvedena u kurikulume škola.

Radujemo se vašem dolasku, zajedničkoj suradnji, temelju moćne napredne sadašnjosti.

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije