Ostanimo u kontaktu

KAZNENA PRIJAVA DOKAZ POLITIČKOG PROGONA

Petrov je htio srušiti Gazdu. Sad će Petrov spasiti Gazdu.

Objavljeno prije

Božo Petrov

Božo Petrov htio je biti spasitelj Hrvatske, a mogao bi ispasti spasitelj Ivice Todorića.

Vjerovao je da će u osvit lokalnih izbora dobiti dragocjene političke bodove na kaznenoj prijavi koju je podnio protiv vlasnika Agrokora dok je bio na funkciji predsjednika Hrvatskog sabora. A sada na toj kaznenoj prijavi Todorić gradi strategiju protiv izručenja Hrvatskoj.

Ako se u ožujku ove godine upozoravalo predsjednika Mosta da bi njegova kaznena prijava protiv Ivice Todorića mogla biti trgovanje utjecajem i politički pritisak na Državno odvjetništvo – bez obzira što se on tada branio da ju podnosi kao građanin, a ne kao drugi čovjek u vlasti – iz strategije Todorićevih odvjetnika vidi se da će oni tu prijavu koristiti kao argument da se protiv Todorića u Hrvatskoj vodi politički proces.

Prijetnje uhićenjem

Ne samo da je Vlada dala pet milijuna kuna DORH-u da istražuje Agrokor, ne samo da je Vlada donijela poseban zakon za preuzimanje Agrokora i ne samo da su političari već unaprijed osudili Todorića, kako to tvrde Todorićevi odvjetnici, već je i predsjednik Sabora podnio kaznenu prijavu protiv njega.

I ne samo to: čak su i neki ministri u Vladi iz kvote Mosta prijetili uhićenjem Ivice Todorića.

A Vlaho Orepić, izbačeni ministar policije, kasnije objašnjavao da je premijer Plenković tražio da se ‘Todorića ne hapsi prije lokalnih izbora’.

Sve to bi britanskim sudovima, inače nesklonima izručivanju optuženika koji se žale na politički progon u svojoj zemlji, moglo poslužiti kao odlučujući argument protiv izručenja.

I tako, Petrov je progonio Todorića, a onda ga spasio od izručenja. Zgodan paradoks, zar ne?

Tako to bude kad se netko želi igrati Mesije.

Za antologiju 

Ako Todorić doista izbjegne izručenje, pa i zbog prijave Petrova, to bi moglo ući u antologiju političkog djelovanja Mosta i njegova lidera. Osobe koja vjeruje da se s političke funkcije mogu podnositi kaznene prijave, pa se onda još pravdati da te prijave podnosi kao građanin, a ne kao političar.

I osobe koja se po dolasku na nacionalnu scenu hvalila da želi mijenjati ustaljene obrasce povezanosti politike i pravosuđa i utjecaja vlasti na tijela gonjenja, da bi onda i sama dala doprinos tom utjecaju.

Ovoga proljeća na predizbornim plakatima Mosta trebalo je stajati da je Petrov srušio Gazdu. A na idućim izborima bi moglo pisati da je Petrov spasio Gazdu.

Nažalost, ne samo on.

Plenkovićev utjecaj

Todorićevi odvjetnici koristit će svaku izjavu aktualnih vlasti kojom bi mogli potkrijepiti svoj argument o političkom utjecaju na pravosuđe, pa tako i izjavu samog premijera Plenkovića.

– Premijer Andrej Plenković bio je iznenađen odlukom britanskog suda, a ja sam iznenađena njegovom izjavom – rekla je ovih dana Jadranka Sloković – Po meni je apsolutno neprihvatljivo prozivati pravosuđe neke zemlje zbog čega je donijelo određenu odluku. To politika ne može raditi ni kod kuće.

Ali politika to i radi kod kuće, što je HDZ pokazao već u nebrojeno mnogo navrata, a Plenković demonstrirao na zajedničkoj presici s Dinkom Cvitanom u Vladi.

Politički utjecaj na pravosuđe u Hrvatskoj postao je opće mjesto. – Ta priča o neovisnom sudstvu jako je šuplja i uvjeren sam da ako priča o Agrokoru završi na pravosuđu da to ne može biti dobro – izjavio je Radimir Čačić za Globus.

Ne samo, dakle, da će britanski sudovi voditi računa o tome hoće li Ivica Todorić imati pošteno suđenje u Hrvatskoj, nego se i hrvatska javnost mora zapitati može li se nakon svega očekivati pravedno suđenje. Ili barem kvalitetno.

Umjesto da hrvatski političari razbijaju, pa makar deklarativno, taj usađeni i u praksi potvrđeni dojam o politiziranom pravosuđu, oni ga gotovo svakodnevno dodatno učvršćuju.

Na znanje i ravnanje britanskim sudovima.

Piše: Tomislav Klauški
preneseno s 24sata.hr

KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Predsjednica Terezina Orlić, potpredsjednici Nikša Sentić i Fani Favro Bukvić

Objavljeno prije

Prisegom novoizabranih vijećnika te izborom predsjednice kao i dvoje potpredsjednika danas je konstituiran novi saziv Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, koji broji 37 vijećnika. Za predsjednicu Skupštine tako je izabrana Terezina Orlić, a za potpredsjednike Nikša Sentić i Fani Favro Bukvić.

Novoizabrana predsjednica Terezina Orlić je nakon izbora poručila kako vjeruje da će ovaj saziv raditi na zadovoljstvo svih građana ove županije: „Ispred nas je izazovno vrijeme, ali vjerujem da će dijalog i rasprave iznjedriti dobre projekte i da ćemo ići prema projektima koji će biti na zadovoljstvu svih sugrađana. Pelješki most će donijeti zamah i vjerujem da će naša županija biti samodostatna i da nećemo samo ovisiti o turizmu. Nadam se da ćemo donositi najbolje odluke za sugrađane“.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svim novoizabranim vijećnicima na novoj dužnosti, istaknuvši pritom kako je Županijska skupština drugi stup, predstavničko tijelo koje treba biti konstruktivno u svome radu na dobrobit ove županije. „Vjerujem da ćemo biti konstruktivni za dobrobit županije, očekujemo rasprave i podržavanje svih prijedloga koji su dobri. Napravili smo suradnju s DDS-om, ali s time ne isključujemo nikoga, sve ćemo tretirati na isti način, sve ćemo uvažavati i voditi računa. Naglasit ću još jednom vrlo važnu riječ, a to je konstruktivnost“, zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije