Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

GKS METKOVIĆ

Otvorena izložba slika ‘Zaroni duboko u dušu svoju’ autorice Lili Gluić

Objavljeno prije

Foto: Metkovic.hr

‘Zaroni duboko u dušu svoju’ naziv je izložbe slika autorice Lili Gluić koja je otvorena večeras u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković.

O izložbi su uz autoricu govorile ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč i prof. Dubravka Šešelj. Gluić se metkovskoj publici predstavila slikama različitih tehnika na kojima prevladavaju motivi iz krajolika, poput maslina i lavande, more, brodovi, stijene itd. Opus izložbe čine i slike sakralne tematike, ali i nekoliko slika s motivima Metkovića, za koje je autorica dobila inspiraciju prilikom posjeta našemu gradu.

Na ovim slikama autorica ne prelazi graničnu crtu figurativnog slikarskog iskaza, ali naturalističkim načinom slikanja, postiže privid irealnog i vizionarskog, u atmosferi magičnog realizma. To više nisu one stare vale, ribarski svijet i regate, već je to područje imaginarnih prostora, područje mistike i tajanstvenosti. Otočki svijet. Trajanje između neba i mora. Apsolutni mir vlada na ovim slikama. Je li tako zamišljamo raj, je li to prostor vječnoga života? Po jedan čovjek vesla u svakoj barci, dalek i sam. Pitamo se odakle dolazi i kamo ide. Ubrzo shvaćamo pred formom diptiha da smo pozvani na dva odvojena svijeta, da se život nastavlja i otkriva kao putovanje, „peregrinatio“. Želeći nam na tim putevima približiti nadosjetilni sadržaj, autorica potencira reljefnu strukturu površine slike, čineći je vibrantnom i pokrenutom. Površina svake slike reljefno je istaknuta u prostor. Vrtložnim kretnjama gradi površinu slike, vidljivi su osnovni gradivni oblici, mogu se osjetiti: oštrina morske hridi, hrapavost borove kore, čvorovi maslinovog debla, zrnatost međe… Ipak, s druge strane kao kontrast prethodnom, stvara usporedno glatku i napetu strukturu slike polaganim i odmjerenim kretnjama lakšeg tempa koje otkrivaju meditativni proces bilježenja ugođaja na slici. Vođeni smo pažljivo u svakoj emociji, od ushita do smiraja“, napisala je, između ostaloga, povjesničarka umjetnosti Maris Šišević.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Glazbeni dio otvorenja izložbe uveličali su Suzana Nižić i Matej Dropuljić.

Organizator izložbe ‘Zaroni duboko u dušu svoju’ je Ustanova za kulturu i sport Metković, a otvorena je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Metkovića. Svi koji je žele pogledati mogu to napraviti svakim radnim danom u vremenu od 9 do 13 sati.

Sveznalica 7400xXpx

ADVENT METKOVIĆ

Mandolinski orkestar KUD-a Metković i gosti iz Imotskog održali koncert tradicijske i moderne glazbe

Objavljeno prije

Ljubitelji tradicijske i moderne glazbe uživali su u koncertu Mandolinskog orkestra KUD-a Metković i njihovih gostiju Mandolinskog orkestra Imotski, koji je sinoć upriličen u Gradskom kulturnom središtu Metković.

Gosti iz Imotskog, Mandolinski orkestar Imotski je organizator i poznatog Mandolina Imota festivala, na kojem je nedavno Mandolinski orkestar KUD-a Metković osvojio 3. mjesto u A kategoriji mandolinskih orkestara.

Koncert je održan u sklopu manifestacije Advent Metković.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije