Ostanimo u kontaktu

PROJEKT 'POSJET UČENIKA OSMIH RAZREDA VUKOVARU'

Osmaši dviju metkovskih osnovnih škola proveli tri nezaboravna dana u Vukovaru

Objavljeno prije

Na terenskoj nastavi osmaši metkovskih osnovnih škola proveli su tri nezaboravna dana sudjelujući u zanimljivim i poučnim aktivnostima koje za osmaše iz Lijepe Naše priprema Memorijalni centar Domovinskog rata. Osim osmaša iz OŠ Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića (Metković) s njima su na putu nezaboravne dane dijelili i učenici OŠ braće Radića (Bračević), OŠ Ivana G. Kovačića (Čista Velika) te OŠ Supetar (Brač), ukupno 280 osmaša.

Nakon prvog dana provedenog u putu, aktivnosti su počele u srijedu, 25. rujna predavanjima o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar koja su priređena u prostorima bivše vukovarske vojarne u kojima su učenici i bili smješteni za vrijeme terenske nastave. Nakon toga učenici i učitelji su u krugu vojarne obišli izložena oklopna i zrakoplovna sredstva zaostala iz Domovinskog rata te poslušali predavanja o opasnostima koje prijete od minsko-eksplozivnih sredstava. Predavači su bile aktivne vojne osobe, sudionici ratnih zbivanja u Domovinskom ratu. Edukativne aktivnosti završene su posjetom reprezentativnim vukovarskim muzejima: Gradskom muzeju smještenom u obnovljenom dvorcu Eltz te Muzeju vučedolske kulture. Nakon posjeta obnovljenom franjevačkom samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova koji svjedoče o ratnim ranama Grada heroja, učenici su iskoristili slobodno vrijeme za razgled grada Vukovara i fotografiranje.

Sve aktivnosti i posjeti prvoga dana bili su usmjereni tomu da učenici shvate što je prethodilo napadu na Vukovar i kolika je bila njegova žrtva za našu današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Dan je završio plesnom večeri u disco klubu smještenom na brodu usidrenom uz obalu Vuke.

Drugi dan su učenici i učitelji posjetili memorijalne lokacija stradanja branitelja i stanovnika grada Vukovara: Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, vukovarsku bolnicu, spomen dom braniteljima Borova naselja i Trpinjske ceste, Kukuruzni put, mjesto masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata Ovčara, hangare Veleprometa i ostala mjesta sjećanja na stradanja u obrani Vukovara.

Terensku nastavu u Vukovaru završili su optimistično – porukama mira i kvizom o poznavanju vukovarske povijesti koji su priređeni u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke. Nakon predavanja i lekcije o miru učenici svih pet škola sudionica terenske nastave odigrali su uzbudljivi kviz u kojemu su pokazali što su naučili o Vukovaru.

Bila su to tri nezaboravna dana druženja i učenja. Od danas naši osmaši mogu reći da o bitci za Vukovar znaju puno, ne iz udžbenika i prepričavanja već tako što su svojim cipelama dodirnuli prašinu sa svih memorijalnih lokaliteta u Vukovara i s njegovih ulica kojima su u studenome 1991. godine krv i suze tekli u potocima…

Sve to moramo poznavati i pamtiti – da  se nikad ne  zaboravi!

Izvor i fotografije: OŠ don Mihovila Pavlinovića i OŠ Stjepana Radića

STIGLI NOVI REZULTATI

Na području Kule Norinske dvije nove osobe pozitivne na koronavirus

Objavljeno prije

Kako nas je izvjestio dr. Miljenko Ljubić, u poslijeodnevnim satima su stigli novi rezultati testiranih osoba sa područja Kule Norinske među kojima su dvije osobe pozitivne na koronavirus.

Radi se o osobama koje su bile u kontaktu s prvozaraženim i one se nalaze u samoizolaciji.

Također, među rezultatima pristiglim u poslijepodnevnim satima su i dva ona komunalnih redara iz Ploča i oni su negativni.

Pratite Metković NEWS uskoro donosimo opširnije izvješće.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije