Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

STOJI GRAD!

OŠ don Mihovila Pavlinovića i ove godine obilježila je tužnu obljetnicu pada grada Vukovara

Objavljeno prije

OŠ don Mihovila Pavlinovića i ove godine 17. studenoga uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježila je tužnu obljetnicu pada grada Vukovara.

Vukovar je proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta i ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Dan sjećanja u Gradu Heroju obilježit će se 18. studenoga na dan pada grada u neprijateljske ruke. Poznati glazbenik Hrvoje Hegedušić o tom danu je rekao: „Stoji grad i stajao je i dalje i kad je bio pao. Kažu da je Vukovar pao, nije on pao nikad, on je bio razoren, zaposjednut, ali je ostao. I danas stoji i stajat će.“ Rat je sada prošlost, ali nije zaboravljen. Stariji ga pamte, a mladi o njemu slušaju i uče.

Učenici i učitelji OŠ don Mihovila Pavlinovića nazočili su prigodnom programu koji je pripremila profesorica hrvatskoga jezika Ivana Vatović. Učenik Luka Toni Batinović interpretativno je pročitao prepoznatljivu pjesmu Hrvoja Hegedušića Stoji grad. Poznatu pjesmu napisao je Hegedušić dok je u narodu vidio nevjericu i strah. Filmska skupina naše škole pripremila je prigodni medijski zapis prema tekstu Priča o gradu Siniše Glavaševića. Video je pripremila prof. Ivana Vatović, a tekst je čitao učenik Ivan Čupić. Tom prilikom prisjetili smo se teških trenutaka Vukovaraca. Program su moderirale i vodile naše osmašice Mia Vlahić i Petra Pehar, a održan je u predvorju škole uz prigodne plakate koje su pripremili prof. Matea Jerkić i učiteljica razredne nastave Nikolina Jerković sa svojim učenicima.

Sveznalica 7400xXpx

Povodom današnjeg dana, pored naše školske dvorane učenici 8. a razreda nacrtali su Vodotoranj, poznati simbol Vukovara i hrvatskoga zajedništva. Nakon prigodnog programa u holu škole, učenici, učitelji i ostali djelatnici simboličnom fotografijom i paljenjem svijeća odali su počast i zahvalili, ne samo Vukovarcima, već svima onima koji su dali svoje živote za nas i našu domovinu, slobodnu i neovisnu Hrvatsku. I naše područne škole u Prudu i Vidu na simboličan način  pokazali su suosjećanje s vukovarskom žrtvom uoči dana pada Vukovara.

Dužnost je svih nas da odamo počast i zahvalnost svima koji su za slobodu naše domovine dali svoj život.

 

NAŠE GORE LIST

Preminuo poznati splitski redatelj videospotova Žare Batinović

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Objavljeno prije

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Poznati splitski redatelj glazbenih spotova Žare Batinović preminuo je jutros u splitskom KBC-u, gdje se od sredine siječnja borio s koronom i upalom pluća, kako Vecernji.hr doznaje od izvora bliskog obitelji. Batinović je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora, počeo je i komunicirati, a baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Kao redatelj je snimio nekoliko stotina glazbenih spotova svim najvećim imenima u regiji poput Gibonnija, Bajage, Olivera, Lukyja, Daleke obale, TBF-a, Severine, Majki, Parnog Valjka i još mnogim drugima. Dobio je nagradu za najbolji spot u 21. stoljeću “Teške boje“.

S Batinovićem smo posljednji put razgovarali devet mjeseci nakon smrti voljenog Olivera, kada je završavao spot za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji je počeo raditi dok je pjevač još bio živ.

Sveznalica 7400xXpx

– Znate što je najzanimljvije? Ja Olivera nisam volija prije nego sam ga upoznao. Bio sam hodajući megafon koji je protiv njega govorija gdje god bi stigao. Ja sam tada bio nitko i ništa, a mislija sam da sam veličina jer sam snimija tri spota. Uvijek sam bio eksplozivna budala i radnja mi je išla brže od mozga. A zašto sam ga mrzija? Zato jer sam se tada družija s glazbenicima koji su očigledno bili ljubomorni na Olivera i blatili su ga iza leđa, a kad su bili s njim u društvu, onda je sve bilo divno i krasno – u svom stilu ispričao nam je Žare koji se s Oliverom konačno upoznao krajem 90-ih. Bila su to vremena kada su se glazbenici često družili, a njih dvojica počela su se susretati u istom društvu.

– Doveo sam ga ispred crkvice svetog Nikole, posjeo na skale, snimija prvu i drugu strofu i refren. Sve je bilo gotovo u 15 minuta. Vidim ja, Oliver me gleda onim svojim “japanskim očima” i šapće mi: “Ajde, priznaj da je skrivena kamera. Ne virujem da smo već gotovi.” Bio je šokiran da smo već gotovi. Tu me odmah zavolija jer svako naše snimanje ne bi trajalo duže – sa smiješkom je ispričao Batinović koje se prisjetio i kako mu se na promociji tog spota Oliverova supruga Vesna posebno zahvalila rekavši mu kako “njen Oliver više nema najgore spotove u zemlji”.

Za Olivera je napravio 15 spotova, dva dokumentarna filma i dvostruki DVD i to u periodu od šest godina – od 2000. do 2006.

– Prvi i jedini put kad sam nekog molija da mu snimim spot bilo je upravo za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji smo počeli i nismo završili. Zato na ovaj način i želim odati počast velikom umjetniku i konačno završiti taj spot – ispričao je Žare i dodao kako su mu Oliver i Bajaga jedina dva pjevača s ovih prostora s kojima je uživao raditi i koji su ga punili pozitivom, piše Vecernji.hr.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije