Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

STOJI GRAD!

OŠ don Mihovila Pavlinovića i ove godine obilježila je tužnu obljetnicu pada grada Vukovara

Objavljeno prije

OŠ don Mihovila Pavlinovića i ove godine 17. studenoga uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježila je tužnu obljetnicu pada grada Vukovara.

Vukovar je proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta i ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Dan sjećanja u Gradu Heroju obilježit će se 18. studenoga na dan pada grada u neprijateljske ruke. Poznati glazbenik Hrvoje Hegedušić o tom danu je rekao: „Stoji grad i stajao je i dalje i kad je bio pao. Kažu da je Vukovar pao, nije on pao nikad, on je bio razoren, zaposjednut, ali je ostao. I danas stoji i stajat će.“ Rat je sada prošlost, ali nije zaboravljen. Stariji ga pamte, a mladi o njemu slušaju i uče.

Sveznalica 7400xXpx

Učenici i učitelji OŠ don Mihovila Pavlinovića nazočili su prigodnom programu koji je pripremila profesorica hrvatskoga jezika Ivana Vatović. Učenik Luka Toni Batinović interpretativno je pročitao prepoznatljivu pjesmu Hrvoja Hegedušića Stoji grad. Poznatu pjesmu napisao je Hegedušić dok je u narodu vidio nevjericu i strah. Filmska skupina naše škole pripremila je prigodni medijski zapis prema tekstu Priča o gradu Siniše Glavaševića. Video je pripremila prof. Ivana Vatović, a tekst je čitao učenik Ivan Čupić. Tom prilikom prisjetili smo se teških trenutaka Vukovaraca. Program su moderirale i vodile naše osmašice Mia Vlahić i Petra Pehar, a održan je u predvorju škole uz prigodne plakate koje su pripremili prof. Matea Jerkić i učiteljica razredne nastave Nikolina Jerković sa svojim učenicima.

Povodom današnjeg dana, pored naše školske dvorane učenici 8. a razreda nacrtali su Vodotoranj, poznati simbol Vukovara i hrvatskoga zajedništva. Nakon prigodnog programa u holu škole, učenici, učitelji i ostali djelatnici simboličnom fotografijom i paljenjem svijeća odali su počast i zahvalili, ne samo Vukovarcima, već svima onima koji su dali svoje živote za nas i našu domovinu, slobodnu i neovisnu Hrvatsku. I naše područne škole u Prudu i Vidu na simboličan način  pokazali su suosjećanje s vukovarskom žrtvom uoči dana pada Vukovara.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dužnost je svih nas da odamo počast i zahvalnost svima koji su za slobodu naše domovine dali svoj život.

 

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije