Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ŽUPANIJSKI ODBOR SDP-A

Odžana tiskovna konferencija o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija

Objavljeno prije

go

Članovi Županijskog SDP-a Dubrovačko-neretvanske organizacije održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili inicijativu za uvođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovne škole kojim je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. Na konferenciji su govorili Krešimir Kuran, predsjednik Županijskog odbora SDP-a DNŽ, učiteljica Marija Šegedin, profesorica Silvija Pećanac Bačić, profesor Ivan Plantić i predsjednik GO SDP Dubrovnik Jadran Barač.

Sveznalica 7400xXpx

Predloženim zaključkom omogućava se uvođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u sve zainteresirane osnovne škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. Izvannastavna aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje trenutno je uvedena u osnovne škole desetak jedinica lokalne i područne samouprave, a kao pokretač ovog projekta ističe se Grad Rijeka.

Dubrovačko-neretvanska županija ovim zaključkom omogućava svim školama čiji je osnivač da od školske godine 2019./2020. uvedu novu izvannastavnu aktivnost za učenike petih i šestih razreda dok konačnu odluku o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja donosi Školski odbor svake pojedine škole u skladu sa željama i mogućnostima. Također, važno je za naglasiti kako financijska sredstva za provođenje programa osigurava Dubrovačko-neretvanska županija pa ne dolazi do dodatnog financijskog opterećenja za škole koje odluče uvesti navedenu izvannastavnu aktivnost.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Program Građanskog odgoja i obrazovanja pohađali bi isključivo učenici koji bi pokazali interes za navedenu aktivnost uz suglasnost roditelja, stoga se Građanski odgoj i obrazovanje ni po čemu ne bi razlikovao od ostalih izvannastavnih aktivnosti koje se već provode u dubrovačko-neretvanskim osnovnim školama.

Cilj omogućavanja pohađanja izvannastavne aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama je razvoj informiranih, aktivnih i odgovornih građana. Učenike se poučava njihovim pravima i odgovornostima u građanskom društvu, a ističe se važnost tolerancije, poštivanja sebe i drugih, te važnost preuzimanja aktivne uloge u društvu i zajednici. Provođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u školama ima dobar utjecaj na čitavu zajednicu.

Grad Rijeka izradila je Priručnik za građanski odgoj Učenik građanin, kao i Smjernice za provođenje programa i upotrebu priručnika, namijenjene nastavnicima te ih besplatno ustupa svim jedinicama lokalne i područne samouprave koje za tim iskažu interes. Učenik građanin je prvi priručnik za Građanski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj, a u njegovu su izradu bili uključeni brojni sudionici, od organizacija civilnog društva i djelatnika Filozofskog fakulteta do učitelja-provoditelja programa i samih škola, dakle, čitava odgojno-obrazovna vertikala. Teme koje se obrađuju su pomno birane, obrađivane i prilagođene uzrastu.

Cilj Dubrovačko-neretvanske županije morao bi biti pokretanje i prihvaćanje svih pozitivnih procesa u društvu s posebnim naglaskom na razvoju sustava obrazovanja mladih, a uvođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje svakako je jedan od preduvjeta stvaranja boljeg i tolerantnijeg društva u cjelini.

Tekst/foto: Županijski odbor SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Sveznalica 7400xXpx

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije