Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

TURISTIČKA ZAJEDNICA DNŽ

Održana sjednica Turističkog vijeća o rezultatima, mjerama, udruživanju lokalnih turističkih zajednica

Objavljeno prije

U Dubrovniku je u četvrtak održana 16. sjednica Turističkog vijeća TZ Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj se među ostalim raspravljalo o rezultatima turističkog prometa u dosadašnjem dijelu turističke sezone, provedenim promidžbenim i drugim aktivnostima Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije, udruživanju lokalnih turističkih zajednica i najvažnijim aktivnostima koje Turistička zajednica Dubrovačko – neretvanske županije planira provoditi do kraja godine i u 2022. godini.
Kako je istaknuto na sjednici, nakon što su se stekli uvjeti za slobodnija turistička putovanja nakon popuštanja mjera u borbi protiv COVID-19 u Dubrovačko -neretvanskoj županiji u srpnju, a osobito u kolovozu, te u prvom tjednu rujna ostvareni su vrlo dobri rezultati turističkog prometa. Međutim, u prvoj polovici godine, radi ograničenja turističkih putovanja, ostvaren je skroman turistički promet.

Od početka godine do 7. rujna ostvareno je 787.503 dolazaka (82% više od 2020. godine i 56% manje od 2019. godine) i 4.258.580 noćenja (66% više od 2020. godine i 42% manje od 2019. godine).
U hotelskom smještaju (u kojem je izvan funkcije bilo čak 3700 postelja ili 17% hotelskog kapaciteta) ostvareno je 1.082.513 noćenja što je 94% više od 2020. godine i 61% manje nego u 2019. godini.
Privatni smještaj je ostvario 2.185.631 noćenja, 58% više od lani i 32% manje nego u 2019. godini.

Najviše noćenja od početka godine ostvareno je iz Poljske, Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Češke, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.
Najave turističke sezone u rujnu i listopadu obećavaju dobar turistički promet, a tome bi trebalo doprinijeti i dodatno oglašavanje u Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, što je odobreno na današnjoj sjednici Turističkog vijeća.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U Dubrovačko – neretvanskoj županiji odmara se 31.938 turista što je 164% više nego istog dana lanjske godine, najviše iz Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Hrvatske, Češke i Sjedinjenih Američkih Država.

Članovi Turističkog vijeća posebno su pohvalili turističke zajednice otoka Korčula i poluotoka Pelješca u pogledu udruživanja i provođenja zajedničkih aktivnosti o čemu su potpisali sporazume.
Turističko vijeće potiče lokalne turističke zajednice na području Neretve na dodatni napor oko udruživanja u kojeg bi se uključile i općine u kojima nema osnovanih turističkih zajednica.

Također se potiče i turističke zajednice na području klastera Dubrovnik (Dubrovnik, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Konavle) na udruživanje kojima bi se mogla pridružiti i Turistička zajednica općine Mljet.

Kada je riječ o planiranju aktivnosti Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije za iduću godinu bilo je rasprave o nastupima na turističkim sajmovima za koje se očekuje da će se odvijati kao prije pandemije, ali uz poštivanje mjera koje u to vrijeme budu propisane. Također je naglašena potreba za oglašavanjem destinacije ”Dubrovnik rivijera” u 2022. godini osobito u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama i vodećim zemljama članicama Europske unije.
Program rada za 2022. godinu će biti pripremljen i usvojen do kraja ove godine prema propisanoj proceduri.

PRODULJENJE POPISA 2021.

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU PRODULJUJE PROVEDBU TERENSKOG POPISIVANJA

Objavljeno prije

U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (Narodne novine, br. 25/20. i 34/21.), Državni zavod za statistiku odlučio je produljiti provedbu druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, odnosno terenskog popisivanja do 29. listopada 2021. Odluka o produljenju provedbe Popisa 2021. donesena je zbog procjene da do 17. listopada 2021. neće biti popisane sve popisne jedinice definirane spomenutim Zakonom.

Zbog specifičnih okolnosti u kojima se provodi Popis 2021., produljenje provedbe terenskog popisivanja omogućit će popisivačima koji su na terenu da obave popisivanje svih popisnih jedinica koje nisu samostalno popisane, osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te izvrše kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa 2021. Stoga građani ne trebaju brinuti da popisivači neće obići njihova kućanstva.

Državni zavod za statistiku objavit će prve rezultate Popisa 2021. 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačne rezultate u skladu s rokovima koji će biti definirani programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zagreb, 14. listopada 2021.

ODLUKA

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije