Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Odobreno financiranje za dva objekta lučke infrastrukture vrijednosti 100 milijuna kuna

Objavljeno prije

U Palači Ranjina danas je održana konferencija za novinare na kojoj je župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima predstavio dva objekta lučke infrastrukture u našoj županiji za koje je donesena odluka o financiranju: „Mi smo željeli podijeliti s vama i s javnošću da smo dobili odluku o financiranju dva projekta lučke infrastrukture u našoj županiji vrijednih 100 milijuna kuna, a radi se o projektima „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“  i „Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula“, kazao je župan.

Podsjetio je i kako je prije nekoliko dana javnost već upoznata s odlukom o financiranju rekonstrukcije obale u Donjem Čelu na Koločepu, vrijednosti 24 milijuna kuna, ali i kako su svi projekti lučke infrastrukture prijavljeni za financiranje na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ukupno vrijedni više od 500 milijuna kuna.

„Uvjeren sam da će ovi projekti pridonijeti boljoj povezanosti naših otoka i zahvaljujem Vladi RH i resornom ministarstvu što su prepoznali ove projekte, podržali ih i osigurali financijska sredstva. Isto tako, zahvaljujem našem saborskom zastupniku Branku Bačiću, koji je puno pomogao u prepoznavanju naših interesa, posebno otočnog dijela županije, a čestitam i lučkim upravama koje su pripremale projekte“, rekao je župan Dobroslavić, zaključivši kako je ovo još jedan dokaz da su sredstva iz europskih fondova odličan, a često i jedini način financiranja ovako velikih projekata, koji su nužni za razvoj i kvalitetu života naših sugrađana, a bez tih sredstava bi se realizirali puno sporije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zamjenik župana Joško Cebalo predstavio je osam velikih lučkih infrastrukturnih projekata, koje Dubrovačko-neretvanska županija priprema putem županijskih lučkih uprava, a ukupne su vrijednosti oko 500 milijuna kuna. Naveo je kako se tu, osim danas prezentiranih projekata luke Puntin i pomorsko-putničkog terminala Vela Luka radi o šest značajnih projekata: Rekonstrukcija luke Donje Čelo na Koločepu vrijednosti 24 milijuna kuna, Dogradnja luke Trpanj vrijednosti 14,5 milijuna kuna, Izgradnja nove luke Perna čija se vrijednost procjenjuje na 75 milijuna kuna, Izgradnja nove luke Korčula u Polačištu vrijednosti 147 milijuna kuna, Dogradnja luke Prigradica vrijednosti 70 milijuna kuna i Dogradnja luke Ubli vrijednosti 42,5 milijuna kuna.

O važnosti projekta „Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“ govorio je i ravnatelj ŽLU Vela Luka Boris Žuvela, koji je ovom prilikom zahvalio na dodjeli sredstava Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Vladi RH, ali i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na pruženoj pomoći tijekom izrade projektne dokumentacije koja je bila potrebna za prijavu. Najavio je i potpisivanje ugovora već za sljedeći tjedan, nakon čega bi se krenulo u proces javne nabave, a kako bi se s radovima moglo krenuti već ove jeseni. Ravnatelj ŽLU Korčula Vedran Leleković također je zahvalio na dodjeljenim sredstvima, a Županiji na pomoći. Leleković se i osvrnuo na upravo završen projekt izgradnje operativne obale u Dominču, koji je dovršen prije roka, a u ponedjeljak će biti pušten u promet te izrazio uvjerenje da će i svi budući projekti biti uspješno provedeni.

ULOGA RADNOG TERAPEUTA

Zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima ‘aktivnost → igra → vještina’

Objavljeno prije

Radna terapija je zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima čije su sposobnosti aktivnosti dnevnog života ugrožene ili umanjene zbog bolesti ili stanja u kojem se osoba nalazi.

Radna terapija pomaže djeci da postanu što samostalniji u životu, što uključuje razvijanje vještina potrebne za obavljanje aktivnosti, kao što su briga o sebi, igra, školske obaveze…

CILJ radne terapije je postići najveću moguću razinu samostalnog funkcioniranja osobe koji dovodi do osjećaja osobnog zadovoljstva i umanjenja oštećenja koji spriječava isti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Potičemo razvoj fine i grube motorike, grafomotorike, vizualne percepcije, kognitivnog razvoja, igre, socijalne i emocionalne vještine, vještine svakodnevnog života.

AKTIVNOST → IGRA → VJEŠTINA

Kroz aktivnosti smislene za pojedinca razvijamo, učimo i unapređuje vještine koje su mu potrebne da bi odrađivali samostalno aktivnosti koje su mu potrebne.

U radu sa djecom kroz IGRU postižemo najbolje uspjehe, jer ipak igra je glavni alat kod djece. Preko igre terapeut najčešće dolazi do željenog cilja. Ponekad se roditelji pitaju što to mi radimo kad se samo „ igramo“? Radimo najbolje i najviše za dijete u okruženju koje je njemu najprirodnije. Učenje se događa kada je dijete zadovoljno i sretno, kada su njegovi kognitivni procesi obojani hormonima sreće, tada će najbrže doći do učenja. To je misao vodilja našeg igranja i tek kad to postignemo i stvorimo odnos povjerenja možemo tu istu igru proširivati, zahtijevati od djeteta, nadograđivati, zaključivati i ići naprijed te na taj način proširivati učenje.

Tako, kod neke djece potrebno je uvježbavati aktivnosti samozbrinjavanja, pri čemu radni terapeut pomaže djeci i uči ih kako se obući, zavezati tenisice, prati zube, počešljati se, hraniti se i ostale aktivnosti koje dijete treba, jer zaista nekoj djeci to predstavlja veliki problem.

Kod aktivnosti produktivnosti terapeut pomaže djeci u predškolskim ili školskim obavezama, pomaže u pripremi za školu na području pažnje, koncentracije, radi na grafomotorici, hvatu. Pronalazi što bolji put da olakša djetetu školovanje, pa tako savjetuje i učitelje, tete i roditelje kako poboljšati rad sa djecom.

U aktivnostima slobodnog vremena terapeut sa djecom radi aktivnosti koje ono želi, a ne može ih u potpunosti ili nikako obavljati. Radni terapeut će naći načina kako da dijete bude zadovoljno i da uspješno odradi aktivnost koju želi.

Vaše dijete ili bližnji teže obavljaju aktivnosti dnevnog života, prisutna su određena odstupanja u razvoju s obzirom na kronološku dob, emocionalno su osjetljivija ili im jednostavno treba podrška i prijatelj, obratite se našem radnom terapeutu.

U želji da budemo što uspješniji u svom radu i da dijete i obitelj budu zadovoljni, konstantno se educiramo. Neke od završenih edukacija radnog terapeuta su: Neurofeedback terapija, learn to play, procjena djetetove igre chippa, terapeutska moć igre, izrada socijalnih priča, senzorna integracija-modul 1.

SANJA JURINOVIĆ bacc. therap. occup.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije