Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Obilježen Europski vikend promatranja ptica ‘Euro Birdwatch day’

Objavljeno prije

Iz ornitološkog društva Brkata sjenica javljaju nam o obilježavanju Europskog vikenda promatranja ptica ‘Euro Birdwatch day’.

Svake godine, prvi vikend u listopadu, obilježava se Europski vikend promatranja ptica. To je najveće Bird Lifeovo događanje koje je započeto, već sad daleke, 1993.godine. Cilj obilježavanja ovih dana je podizanje svijesti o potrebama ptica selica za staništima na njihovim selidbenim putevima na Mediteranu i Africi. Kao i svake godine , tako i ove i članovi naše udruge obilježili su ovaj dan kako drugačije nego na terenu. Rano ujutro Bariša i Nikola krenuli su prema Buškom jezeru. Tamo ih je dočekao kolega Mirko Šarac . Uz jutarnju maglu i prohladno vrijeme obišli su dijelove odvodnih kanala sa Buškog blata i Buško jezero. Primijećeno je da su pridošle neki od ptičjih „vjesnika“ zime kao Veliki svračak(Lanius excubitor), Krunata patka(Aythya fuligula) te par tisuća lisaka i pataka. Sa Mirkom smo prokomentirali neobično lijepo vrijeme u ovo doba , koje vlada i na sjeveru Europe, koje svakako utječe na jesensku migraciju ptica. Bilo nam je krasno te se nadamo ponovno susretu s Mirkom i posjetu Buškom jezeru.

U nedjelju Europski vikend promatranja ptica obilježili smo na Ušću Neretve. Od zanimljivosti u ptičjem svijetu možemo spomenuti Rđaste žalare (Calidris ferruginea), Male žalare (Calidris minuta) te pomalo dolaženje patkarica. U fotogaleriji prenosimo vam dio doživljaja sa terena, – javio je čelnik tog društva Bariša Ilić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

DANI MANDARINA U OPUZENU

Održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend’

Objavljeno prije

U sklopu manifestacije Dani mandarina, koja se već šestu godinu za redom provodi u organizaciji Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, u petak je održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend‘, na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici OPG-ova, otkupljivača, Ministarstva poljoprivrede.

Glavni naglasak rasprave je bio na proizvodnji agruma, ekološkom u odnosu na konvencionalni način proizvodnje, te turističkom aspektu, odnosno budućnosti same proizvodnje i plasmana na tržište.

Izjavu smo dobili od Žakline Marević, ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Poruka današnjeg ‘panela’ je jedna svijetla pogled na budućnost proizvođača u dolini Neretve. Mi kao županija imamo razvijenu poljoprivredu kao drugu gospodarsku djelatnost, odmah iza turizma i drago mi je da je pozitivna poruka poslana iz Srednje poljoprivredne škole u Opuzenu, u kojoj smo na inicijativu ravnateljice Danijele Primorac potpomogli da se uvede i agro-turistički smjer, a sve to vodi našem cilju koji smo postavili prije pet godina, a to je da se u Opuzenu uspostavi dislocirani studij agronomije, – optimistična je Marević.

Manifestacija Dani mandarina je osmišljena u cilju promocije poduzetničkih vještina u agroturizmu, očuvanju tradicijskih vrijednosti doline Neretve kroz daljnju stručnu afirmaciju i turističku valorizaciju mandarine kao agroturističkog brenda.

U raspravi su sudjelovali gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga, Žaklina Marević ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije, Ivana Tomac Talajić ispred Ministarstva poljoprivrede, Mario Car ispred Zavoda za mediteranske kulture, ispred proizvođača mandarina su bili Leo Musulin i Ivan Mihaljević, a ispred otkupljivača Milan Utovac (NTL) i Dragan Crnomarković (Ennafruit grupa), te Joško Curić Babić i predstavnice DUNEA-e Petra Popović i Antonija Odak, i ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Danijela Primorac.

Manifestacija je održana u okviru Europe Directa.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije