Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

IMA NADE ZA OBOLJELE OD AZBESTOZE

Obeštećenja i za radnike bivšeg Azbesta

Objavljeno prije

Foto: Ploče Online / ploce.com.hr

U Pločama je nekada postojala tvornica ”Azbest”, koja je početkom devedesetih promijenila ime u ”Plobest”.

Radnici su proizvodili kočione obloge za željezničke vagone i druge strojeve, izvozili su ih u Njemačku i druge zemlje u Europi.

Radeći s azbestom i u suživotu s azbestnim česticama, mnogi su zbog azbestoze obolijevali i umirali.

Prošle godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatio je prvu ratu obeštećenja za radnike Plobesta, u iznosu od 28,4 milijuna kuna, a ove se godine očekuje isplata druge rate.

Pravo na odštetu imaju radnici koji su u razdoblju od 8.listopada 1991. do 21.listopada 2002. radili u trgovačkom društvu ”Plobest” i koji su najmanje pet godina bili izloženi azbestu. Svaki od tih radnika ima pravo na novčanu naknadu od 219 tisuća kuna, a radi se o 560 bivših djelatnika te tvrtke. Međutim, postavlja se pitanje što je s oko 100 bivših radnika ”Azbesta” koji se ne uklapaju u propisane uvjete pa ne mogu dobiti odštetu. Oni su se obraćali na mnoge adrese ali odgovore nisu dobivali. Žalosno, da žalosnije ne može biti.

Konačno, kako je moguće da je ključni datum, 8. listopada 1991. godine bude označen kao granica za odluke i rješenja o tomu koji će radnici dobiti obeštećenja temeljem oboljenja i narušenog zdravlja, iako su u azbestnim pogonima  trovani i do 8.listopada 1991. godine.

Ministar Tomislav Ćorić izjavio je da će Vlada RH ponovno sagledati problem onih koji nisu obuhvaćeni Zakonom o obeštećenju , čim to stanje u proračunu države bude dopustilo!

Nadajmo se da će svi oštećeni radnici i Azbesta i Plobesta dobiti odgovarajuća obeštećenja.

PREPORUKA STOŽERA CZ DNŽ

Nastava u Neretvi ostaje online osim završnih razreda srednjih škola

Objavljeno prije

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, nakon pribavljenog stručnog mišljenja ZZJZ DNŽ, dao je preporuke osnivačima osnovnih i srednjih škola na području županije o izmjeni načina organizacije nastave u školama u više jedinica lokalne samouprave.

Sukladno preporuci od ponedjeljka 26. travnja u dolini Neretve preporučuje se i dalje nastavu organizirati on-line, odnosno po modelu C, osim završnih razreda srednjih škola, dok se u ostatku županije preporuča organizacija nastave po modelu A.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije