Ostanimo u kontaktu

POVRATAK TRADICIJI

Nužno je potrebito zaštititi stare društvene objekte i čatrnje

Objavljeno prije

Foto ilustracija

U eri usvajanja raznih projektnih zahtjeva i dobivanja sredstava iz europskih fondova za razne namjene, ispod radara prolaze potencijalne mogućnosti za prijavu projekata kojima bi se zaštitile i svrsi privele tradicionalne građevine na području neretvanske krajine.

Tu u prvom redu možemo spomenuti zgrade nekadašnjih škola, zgrade škola i zadružne (društvene) objekte koji su potpuno devastirani zbog zuba vremena i ljudskog nemara.

Iza drugog svjetskog rata na potezu od Mliništa do Pojezerja građene su škole i seoske čatrnje (cisterne) koje su vjerno služile domicilnom pučanstvu.

Zahvaljujući depopulacijskim procesima, odnosno iseljavanju stanovnika i smanjenju broja agrarne populacije počela je devastacija zadružnih domova, školskih zgrada i čatrnja koje su gradili ti isti stanovnici.

Netko može reći što će nam čatrnje ako je postoji vodovod, ali to pitanje iz puno razloga nije na mjestu.

Pitka voda u većinu naselja stigla je prekasno da bi ljudi zbog toga mogli ostajati na svojim ognjištima. I električna energija također.

Međutim, zbog uvažavanja tradicionalnog načina života i velikih napora predaka, ali i zbog potencijalnih novih zdravstvenih i ekoloških problema, bile bi prihvatljive odluke neretvanskih općina i gradova o obnovi zapuštenih zadružnih domova, školskih zgrada i čatrnja.

Posebno je to važno zbog najavljenih projekata u ruralnom turizmu, vinskih i biciklističkih staza te drugih projekata kojima je cilj povratak zavičaju i prezentacija zavičajnih vrijednosti u europskom kontekstu.

TURISTIČKE PROGNOZE

TZ Grada Metkovića uspješno promovira neretvanske turističke potencijale

Objavljeno prije

Autor

Dolina Neretve svakako je u turističkom smislu iznimno privlačna destinacija, s obzirom na postojeće prirodne, arheološko -povijesne, kulturno-tradicijske, gastronomske i druge potencijale, pa je na tom području u posljednjih nekoliko godina stalno, za 10 do 15 posto rastao broj dolazaka gostiju i noćenja.

Prošle godine je zbog svima poznate zdravstvene krize u svijetu broj dolazaka bio manji, ali je ipak na području TZ Grada Metkovića ostvareno 65 posto noćenja od ostvarenog broja noćenja tijekom 2019.godine, ili 8.515 noćenja.

Inače, na spomenutom prostoru iznajmljuje se ukupno 417 postelja.

U posljednje vrijeme turističke aktivnosti intenziviraju se i u ruralnim područjima, poput Dragovije i drugih naselja, a Turistička zajednica sukladno svom programu i programima i projektima Dubrovačko-neretvanske županije poduzima brojne aktivnosti u promoviranju metkovskih i neretvanskih turističkih mogućnosti.

Direktorica TZ Grada Metkovića, Magdalena Ujdur Medar nam je rekla:

– I u prvih pet mjeseci broj dolazaka i noćenja na našem području je u plusu, a u posljednjih mjesec dana puno smo radili na promociji i razvoju ciklo turizma . Organizirali smo već nekoliko biciklističkih tura, bez obzira na to radi li se o amaterima ili poluamaterima a biciklistima smo omogućili da sami na nekoliko mjesta mogu popraviti svoj bicikl.

Naša TZ surađuje sa Županijskom Turističkom zajednicom, osobno sudjelujem na brojnim turističkim skupovima i prezentacijama, a surađujem i s agencijama iz Azije, Amerike, Europe…

Unatoč svim problemima nadam se da će ova sezona donijeti pozitivne rezultate, iako još nema dolazaka većih grupa turista. Nadam se da će tijekom ljeta i na jesen turisti dolaziti na foto safari izlete i na berbu mandarina, među ostalim. Grad Metković i dolina Neretve cijele godine nude turistima brojne sadržaje, ali se moramo truditi biti prepoznati u svijetu i svakim danom težiti novim sadržajima u turističkoj ponudi, – istaknula je Udjur Medar.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije