Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POVRATAK TRADICIJI

Nužno je potrebito zaštititi stare društvene objekte i čatrnje

Objavljeno prije

Foto ilustracija

U eri usvajanja raznih projektnih zahtjeva i dobivanja sredstava iz europskih fondova za razne namjene, ispod radara prolaze potencijalne mogućnosti za prijavu projekata kojima bi se zaštitile i svrsi privele tradicionalne građevine na području neretvanske krajine.

Tu u prvom redu možemo spomenuti zgrade nekadašnjih škola, zgrade škola i zadružne (društvene) objekte koji su potpuno devastirani zbog zuba vremena i ljudskog nemara.

Sveznalica 7400xXpx

Iza drugog svjetskog rata na potezu od Mliništa do Pojezerja građene su škole i seoske čatrnje (cisterne) koje su vjerno služile domicilnom pučanstvu.

Zahvaljujući depopulacijskim procesima, odnosno iseljavanju stanovnika i smanjenju broja agrarne populacije počela je devastacija zadružnih domova, školskih zgrada i čatrnja koje su gradili ti isti stanovnici.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Netko može reći što će nam čatrnje ako je postoji vodovod, ali to pitanje iz puno razloga nije na mjestu.

Pitka voda u većinu naselja stigla je prekasno da bi ljudi zbog toga mogli ostajati na svojim ognjištima. I električna energija također.

Međutim, zbog uvažavanja tradicionalnog načina života i velikih napora predaka, ali i zbog potencijalnih novih zdravstvenih i ekoloških problema, bile bi prihvatljive odluke neretvanskih općina i gradova o obnovi zapuštenih zadružnih domova, školskih zgrada i čatrnja.

Posebno je to važno zbog najavljenih projekata u ruralnom turizmu, vinskih i biciklističkih staza te drugih projekata kojima je cilj povratak zavičaju i prezentacija zavičajnih vrijednosti u europskom kontekstu.

UPALJENA DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA

Na Trgu kralja Tomislava upaljena svijeća mira

Objavljeno prije

Druga je nedjelja Došašća. Na Trgu kralja Tomislava upaljena je druga adventska svijeća, svijeća koja simbolizira mir.

Kako smo prethodno bili podijelili, glazbeno-recitatorski program koji se trebao održati povodom paljenja druge adventske svijeće je otkazan zbog lošeg vremena.

Sveznalica 7400xXpx

 

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije