Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SVJETSKI DAN UČITELJA

Naši profesori među nagrađenim odgojno-obrazovnim radnicima

Objavljeno prije

Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika, na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima, izabralo je 513 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2021./2022.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja sustavno nagrađuje istaknute pojedince koji kontinuirano unaprjeđuju odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske, a u povodu Svjetskog dana učitelja danas je održana svečanost na kojoj je prof. dr. sc. Radovan Fuchs dodijelio priznanja najuspješnijim odgojno-obrazovnim radnicima.

Sveznalica 7400xXpx

Među nagrađenima su i prosvjetni djelatnici iz škola kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija: Martina Glučina (Srednja poljoprivredna i tehnička škola, Opuzen i Srednja škola Metković, Metković), Antonela Dragobratović (Gimnazija Metković, Metković), Anamarija Radovanović (Osnovna škola Ante Curać-Pinjac, Žrnovo), Ivana Bašić (OŠ Opuzen), Josip Jelčić (Srednja poljoprivredna i tehnička škola), Svjetlana Bebić (Gimnazija Metković, Metković).

Uz čestitke nagrađenim iz cijele Dubrovačko-neretvanske županije, svim odgojno obrazovnim djelatnicima želimo uspješan nastavak rada.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Imena svih dobitnika nalaze se na sljedećoj poveznici.

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije