Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300
ICE PRO 1200
POLIKLINIKA MEDICOR MM 1200×400

PROJEKT FIRESPILL

Napreduje izgradnja Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj

Objavljeno prije

U Kuli Norinskoj u četvrtak su predstavljene aktivnosti EU projekta FIRESPILL, nakon čega je organiziran i obilazak Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite, objekta koji se gradi sredstvima iz ovog projekta i trenutačno je u visokoj fazi izgrađenosti.

Predstavljanju projekta i obilasku ovog vrijednog i značajnog objekta nazočili su župani Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije Nikola Dobroslavić i Blaženko Boban sa suradnicima–zamjenikom dubrovačko-neretvanskog župana Joškom Cebalom, ravnateljicom Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanijom Milić i ravnateljem JU RERA Jozom Saračem, pročelnicom UO za poslove Župana i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Žaklinom Marević i voditeljicom projekta iz JU RERA Helenom Brčić, kao i voditeljem projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju Matom Tomljanovićem. Također, predstavljanju projekta i obilasku budućeg Centra nazočili su i gradonačelnici i načelnici s područja Doline Neretve, kao i pripadnici operativnih snaga s područja županije, na čelu s predstavnicima vatrogasnih postrojbi.

„Prije svega, i ovom prigodom svim našim vatrogascima čestitam njihov dan, blagdan svetog Florijana, koji je jučer obilježen. Mi smo itekako svjesni potrebe unaprjeđivanja i razvoja naših operativnih snaga, na čelu s vatrogascima, i zato ovaj projekt smatramo izuzetno vrijednim. Čestitam svima koji sudjeluju u provedbi ovog projekta, posebice kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije, i veselimo se daljnjoj suradnji. Uvjeren sam da ćemo i u budućnosti zajednički raditi na EU fondovima, a posebice ovakve vrste, jer ugroze postoje.“, rekao je župan Nikola Dobroslavić. Dodao je i kako Centar za obuku operativnih snaga u Kuli Norinskoj neće samo doprinijeti unaprijeđenju vatrogastva u ovoj općini, nego i cijeloj Dolini Neretve, jer će ga moći koristiti sve operativne snage civilne zaštite. “Zaštita ljudi i njihove imovine nam je izuzetno važna i moramo ih čuvati od svih ugroza“, rekao je župan. Također, župan je istaknuo zadovoljstvo činjenicom kako su radovi na izgradnji Centra u visokoj fazi izgrađenosti i očekuje se završetak u zadanim rokovima.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio je svima koji sudjeluju u provođenju ovog projekta, koji je danas, u vrijeme brojnih ugroza, izuzetno važan. „Ugroze nam prijete, tog moramo biti svjesni; sjetimo se velikog požara 2017. godine, sjetimo se posljednjih potresa… Naša županija ovim projektom dobiva također jedan vrijedan objekt – Napredni trening centar Vučevica. Jako nam je drago sto ste nam partneri vi i Istarska županija, Zadarska, susjedna Italija… jer svi se mi suočavamo s istim ugrozama. Oprema koju će naši hrabri vatrogasci dobiti ovim projektom, kojima ovom prilikom čestitam njihov dan, značajno će podići njihovu mogućnost detektiranja i saniranja požara i vjerujem da ćemo svi zajedno, i kroz druge projekte, nastaviti ovako, jer ugroze, nažalost, traže sve više naše pažnje i ulaganja“.

Nazočnima se na početku obratio i načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević, poželjevši svima dobrodošlicu u ovu neretvansku općinu, ali i naglasivši kako je ovaj projekt Kuli Norinskoj donio puno. „Zahvalni smo našem županu, županiji, kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije na svom trudu i svemu što nam projekt FIRESPILL donosi jer to će nam značiti itekako puno i unaprijediti naše vatrogastvo“, kazao je između ostaloga Krstičević.

RENT-A-CAR M 740

U ime Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije nazočnima se obratio predsjednik Ivo Franušić: „Projekti poput ovoga nama su jako značajni, jer nam obnavljanje opreme i poboljšavanje uvjeta rada znači jako, jako puno. Novi Centar koji se gradi pružit će i Kuli Norinskoj i cijeloj Dolini Neretve značajan napredak u zaštiti od požara.“

Naime, projekt FIRESPILL, punoga naziva Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih službi za hitne slučajeve i prevencija povećanjem razine sigurnosti, provodi se u suradnji s hrvatskim i talijanskim partnerima. Vodeći partner je JU RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a u 85-postotonom iznosu je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije je 12 milijuna kuna.

OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ

U Metkoviću predstavljena knjiga Matka Marušića ‘Priručnik za hrvatsku politiku’

Objavljeno prije

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću u petak je u Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković predstavljena knjiga ‘Priručnik za hrvatsku politiku’ književnika i svjetski poznatog liječnika Matka Marušića. Uz autora, publici se na početku obratila i predsjednica OMH u Metkoviću prof. Zorana Vekić.

Matko Marušić svoj je radni vijek proveo na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu kao profesor emeritus, a jedno vrijeme bio je i dekan.

Bavio se istraživanjima u području imunologije tumora, imunogenetike, presađivanja koštane srži, kliničke imunologije, filozofije znanosti, politike uređivanja znanstvenih časopisa i medicinske izobrazbe. Objavio je 200 znanstvenih radova koji su citirani 4200 puta, pa je uvršten među 2 % najboljih znanstvenika u svijetu.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

‘Priručnik za hrvatsku politiku’ autorova je najnovija knjiga objavljena 2023. Priručnik sadrži velik broj podataka važnih za hrvatsku povijest, politiku, sociologiju i ekonomiju. Broji 600 stranica s 24 poglavlja raspodijeljena u četiri dijela – ‘Hrvatska politička povijest’, ‘Hrvatski susjedi’, ‘Samostalna Republika Hrvatska’ i ‘Što nam je, dakle činiti?’. Na kraju se nalazi i Kazalo s oko 1000 pojmova podijeljenih na pet djelova.

Knjiga je izašla u izdanju Medicinske naklade.

RENT-A-CAR M 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije