Ostanimo u kontaktu

DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Na ušću Neretve zadnje jako jugo izbacilo oko tisuću ljuštura periski

Objavljeno prije

Članovi Ornitološkog društva Brkata sjenica na facebooku su opisali pronalazak oko tisuću ljuštura periski:

– Prošla je 2019. godina bila puna obilazaka ušća, uživanja i evo prvi dan 2020. godine rano jutro kao i obično nalazimo se na ušću uživamo u prekrasnom jutru s malo burina, ali ne previše hladno.

Mnogo ptica raznih vrsta, mir i tišina, pravi odmor za dušu. U obilasku, nažalost, i jedan ne baš lijep detalj uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo. Danas, 2.1.2020. ponovo odlazim na ušće skupa s djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ i obilazimo ušće u čizmama, brojimo ljušture periski.

Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća koliko smo mogli duboko u čizmama i sprudove prebrojili smo oko 1000 kompleta ljuštura što predstavlja strašno velik broj (ako uzmemo u obzir dio ljuštura koje su od prije opet je to velik broj) među njima ima velik broj mladih koje su dugačke od 13 do 25 cm ima i odraslih od pola metra do 70 cm.

U obilasku smo uočili svega jednu živu perisku i još tri koje su uspravne ali nismo sigurni da li su žive jer nismo mogli do njih. Periske napadaju bakterije koje ih ubijaju, a počelo je u Španjolskoj prije nekoliko godina, širi se Mediteranom, a došlo je, nažalost, izgleda i na ušće Neretve.

Izvor i fotografije: Ornitološko društvo ‘Brkata sjenica’

METKOVIĆ 600

‘Kratki espresso’ s Ninom Raspudićem u prepunoj galeriji GKS-a Metković

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Sinoć je u galeriji GKS-a u organizaciji Građanske udruge ‘Metković 600’ održana promocija zbirke kolumni Nina Raspudića ‘Kratki espresso’.

Zbirka se sastoji od dvije knjige ‘Kratki espresso 2016./2017.’ i ‘Kratki espresso 2018./2019.’, a obuhvaća 186 kolumni objavljenih u Večernjem listu.

Ovaj književnik, prevoditelj i politički analitičar, koji bi, nasmijavajući svoju publiku, mogao biti i odličan stand-up komičar, govorio je o svome blogu o svim živućim društvenopolitičkim temama iz jednog svog kuta.

Donosimo galeriju:

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije